Ολονυκτίες, για να συμπληρωθεί το Ε9, με τα δημοτικά ακίνητα

Ανησυχία για τον ρυθμό ένταξης ακινήτων ιδιοκτησίας του δήμου Χίου προξενεί η καθυστέρηση στην συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων, ώστε στο σύνολό τους να δηλωθούν στο έντυπο Ε9.

Από τα εκατοντάδες δημοτικά ακίνητα, των οποίων ο αριθμός ακόμα παραμένει αδιευκρίνιστος, μόλις τα 400 έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στη σχετική αναλυτική λίστα που θα ήταν και η οριστική αν το υπουργείο Οικονομικών δεν έδινε παράταση μέχρι και το τέλος του έτους και είχε αφήσει την 19η Δεκεμβρίου ως τελευταία ημέρα της προθεσμίας.

«Θα δουλέψουμε μέχρι και την τελευταία στιγμή», έλεγαν σήμερα τα στελέχη του τμήματος Περιουσίας του δήμου Χίου που ζήτησαν και την στενή και άμεση συνεργασία τόσο της Μονομετοχικής Ακινήτων, που διαχειρίζεται την ακίνητη δημοτική περιουσία, όσο και των τοπικών συμβουλίων, αφού χωρίς την δική τους συμβολή, είναι αδύνατον να δηλωθούν ακίνητα σε απομακρυσμένες περιοχές, των οποίων η ύπαρξή τους είτε αγνοείται είτε κινδυνεύει να χαθεί η ιδιοκτησία τους από επιτήδειους.

Μεγάλο το κόστος του εγχειρήματος

Ωστόσο, το δίλημμα που ετέθη έχει να κάνει και με την οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος, αφού εννοείται ότι όλα αυτά θα επιβαρύνουν υπέρμετρα το τελικό ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ο δήμος Χίου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που ανεφέρθη στην συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής και αφορά την ύπαρξη βοσκότοπου επτά εκατομμυρίων τ.μ. στο ακρωτήρι Πέτασος, που αποφέρει έσοδα στον δήμο της τάξης των 1200 ευρώ ετησίως, ενώ το ποσό του ΕΝΦΙΑ θα είναι πολλαπλάσιο.

Ανάλογοι προβληματισμοί κατατέθηκαν και για μια σειρά ακινήτων του δήμου Χίου, που πολλές φορές ενοικιάζονται έναντι συμβολικού τιμήματος, ακόμα και για κατασκευές των ενοικιαστών σε οικόπεδα που αυξάνουν το τελικό κόστος του ΕΝΦΙΑ.

Κατοχύρωση από τους καταπατητές

Όσον αφορά, πάντως, το αν θα δηλωθούν ή όχι, δεν χωρά αμφισβήτηση αφού η δήλωση ακόμα και τον υπό αμφισβήτηση κτισμάτων είναι ο μόνος δρόμος που οχυρώνει τον δήμο Χίου απέναντι σε τυχόν διεκδικήσεις ιδιωτών.

Έτσι, αποφασίστηκε από την οικονομική επιτροπή να δοθεί προτεραιότητα ακριβώς σε αυτά τα ακίνητα και στη συνέχεια να ακολουθήσουν όλα τα άλλα.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 1000 ακίνητα που δεν έχουν δηλωθεί, ωστόσο αυτά δεν φέρνουν κάποιο έσοδο και έτσι μπορούν να περιμένουν για την καταγραφή τους.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια