Ο δεξιός εξτρεμισμός στην Ευρώπη και η αντιμετώπισή του

Σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, για την παρουσίαση του βιβλίου «Ο δεξιός εξτρεμισμός στην Ευρώπη», επιμέλειας Ralf Melzer και Sebastian Serafin, μίλησε ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Τριαντάφυλλος.

Ο κ. Τριαντάφυλλος, αναφερόμενος στα αίτια του φαινομένου σημείωσε πως «οτιδήποτε έχει διείσδυση στη νέα γενιά αξιοποιείται πλήρως και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο από τις ακροδεξιές οργανώσεις υποκουλτούρας ή υποκόσμου. Βασικό ζήτημα το οποίο μπορούμε να δούμε επιπλέον ως μία αιτία – και πολύ σωστά αναγράφεται μέσα από τις μελέτες σε αυτό το βιβλίο – είναι η υιοθέτηση στοιχείων από την ατζέντα της ακροδεξιάς από κόμματα, τα οποία είναι, κυρίως, δεξιά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μετατόπιση του κέντρου βάρους της πολιτικής συζήτησης πιο δεξιά.

Ταυτόχρονα, δυστυχώς, στη χώρα μας αυτό που διατρέχει οριζοντίως ακόμα και κόμματα που δεν ανήκουν στη δεξιά είναι μια φρασεολογία και ένας δημόσιος λόγος στον οποίο υπολανθάνει ρατσισμός. Δημιουργείται έτσι γόνιμο έδαφος προκειμένου να πατήσουν πάνω σε αυτό και ακροδεξιά και νεοναζιστικά στοιχεία».

Επίσης επεσήμανε ότι «όσο νομιμοποιούμε στα αυτιά του μέσου πολίτη την έννοια της μη δημοκρατίας ή του αντιδημοκρατικού ή του μη νομιμοποιημένου τόσο κερδίζει η ακροδεξιά στην Ελλάδα. Όπως είπα πριν από λίγες μέρες στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία, κάθε αποτυχία της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών κομμάτων, είναι μια επιτυχία για την ακροδεξιά και τους νεοναζιστές».

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, η απάντηση στην Ελλάδα, ήρθε θεσμικά, αλλά καθυστερημένα: «Η θεσμική απάντηση πρέπει να υπάρχει σε μια θεσμικά συντεταγμένη πολιτεία. Αλίμονο αν δεν υπάρχει θεσμική απάντηση. Πιστεύω ότι στη χώρα μας άργησε η δικαστική εξουσία να κινήσει τις σχετικές διαδικασίες».

Τη βιβλιοπαρουσίαση, την οποία διοργάνωσε το Ίδρυμα Friedrich Ebert σε συνεργασία με τις εκδόσεις «ΠΟΛΙΣ», συντόνισε η δημοσιογράφος κα Ξένια Κουναλάκη. Για το βιβλίο μίλησαν, εκτός από τον κ. Κώστα Τριαντάφυλλο, ο επιμελητής του βιβλίου κ. Ralf Melzer, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κα Βασιλική Γεωργιάδου, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η κα Νικόλ Κατσιούλη, διευθύντρια του Ιδρύματος Friedrich Ebert.