Πάμε για άλλα, το Τμήμα Τουρισμού… χάθηκε

Τελειωμένη, μάλλον ολοκληρωτικά, θεωρούν την υπόθεση Τμήμα Τουρισμού στη Χίο οι φορείς του νησιού, που συγκεντρώθηκαν στη χθεσινή σύσκεψη στο δημαρχείο. Τώρα, πλέον, στρέφουν τη δραστηριότητα και τις προσπάθειές τους για τη διάσωση και περαιτέρω ανάπτυξη των υφιστάμενων πανεπιστημιακών μονάδων και ενδεχομένως την ίδρυση κάποιας ακόμα.

Στη σύσκεψη όλοι κατέστησαν φανερό ότι βρέθηκαν προ τετελεσμένων, ενώ ιδιαιτέρως αρνητικά σχολιάστηκε το γεγονός ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα υπήκουσε σε πολιτικές επιλογές για την ίδρυση του επίμαχου Τμήματος στη Ρόδο. Με αυτή τη λογική, που επικράτησε στη σύσκεψη, καθίσταται φανερό ότι ουδείς προτίθεται να ασχοληθεί, πλέον, με το Τμήμα Τουρισμού. «Έχει βγει από το κάδρο», λένε ορισμένοι χαρακτηριστικά.

Από το σύνολο σχεδόν όσων παραβρέθηκαν στη σύσκεψη εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την τύχη των πανεπιστημιακών μονάδων της Χίου και τονίσθηκε ότι η απόφαση για τη Ρόδο ουσιαστικά λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για τη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης και ειδικότερα για το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, που εδρεύουν στη Χίο. Θεωρείται μάλλον βέβαιη η «μετανάστευση» ικανού αριθμού καθηγητών στη Ρόδο, κάτι που εκ των πραγμάτων λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για τις αναφερθείσες πανεπιστημιακές μονάδες.

 

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη να προετοιμασθεί η επόμενη ημέρα, καθότι οι αναμενόμενες εξελίξεις θα είναι καθοριστικές για το μέλλον του Πανεπιστημίου στη Χίο, με δεδομένη την προοπτική αποστελέχωσής του.

Στο πλαίσιο αυτό, εκείνο που προέκυψε ως συνισταμένη των διαφόρων απόψεων που εκφράστηκαν είναι η δημιουργία ενός τμήματος Ναυτιλίας – Ενέργειας, με αιχμή και πυρήνα θέματα οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αρμόδια – διευκρίνισαν οι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων – για τον σχεδιασμό είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα και η τοπική κοινωνία και οι φορείς της έρχονται να στηρίξουν την προσπάθεια που θα επιλεγεί. Στο σημείο αυτό, βεβαίως, τίθεται ένα ζήτημα, καθότι οι τελευταίες επιλογές της πανεπιστημιακής κοινότητας και δεν ήταν οι καλύτερες – όχι μόνο για τη Χίο, αλλά ενδεχομένως και για το Πανεπιστήμιο, γενικότερα – και εκτός δεοντολογίας κινήθηκαν.

Στη χθεσινή σύσκεψη, που συνεκλήθη με πρωτοβουλία του δημάρχου Χίου κ. Μανώλη Βουρνού, συμμετείχαν ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης κ. Γιάννης Καρκαζής, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Παύλος Καλογεράκης και ο αντιδήμαρχος Χίου κ. Δημήτρης Καράλης.