Παράταση της άδειας λειτουργίας των παιδικών σταθμών, ζητεί η ΚΕΔΕ

Την παράταση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των πρώην κρατικών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που έχουν μεταφερθεί στην αρμοδιότητα των δήμων της χώρας μέχρι 30 Ιουνίου 2016 ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Η ΚΕΔΕ, όπως ανακοίνωσε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Πατούλης, από τον Ιούλιο, έχει ζητήσει την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος.

Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας (2.12.2014) είχαμε αναδείξει το συγκεκριμένο και σοβαρό αυτό πρόβλημα για τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς της Χίου, που αφορά συγκεκριμένα τους σταθμούς Καρδαμύλων, Βροντάδου, οδού Καλουτά, οδού Φλοίσκου, Βαρβασίου, Βερβεράτου και Καλλιμασιάς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πατούλης, σήμερα 1.140 παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, η πλειοψηφία των οποίων μάλιστα συμμετέχουν στα προγράμματα του ΕΣΠΑ μέσω της δράσης εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, κινδυνεύουν να τεθούν εκτός λειτουργίας, καθώς οι υφιστάμενες άδειες λειτουργίας τους λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου.

Και αυτό, όπως διευκρίνισε, δεν συμβαίνει με ευθύνη των δήμων, καθώς η ίδια η πολιτεία μέχρι τώρα δεν έχει μεριμνήσει να θεσμοθετήσει τους όρους ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των εν λόγω δομών, που – σημειωτέον – έχουν μεταφερθεί στους δήμους από το 2001!

Στην σχετική ανακοίνωση της ΚΕΔΕ σημειώνεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών πριν λίγες ημέρες απέστειλε σχέδιο ΚΥΑ για την αδειοδότηση, λειτουργία, τις τεχνικές προδιαγραφές και τους ειδικούς όρους καταλληλότητας και η ΚΕΔΕ ήδη το επεξεργάζεται για να καταθέσει εντός των ημερών τις θέσεις της.

Η ΚΕΔΕ, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, θεωρεί ως απαράδεκτο και ασύμβατο με την αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης το φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, η Αστυνομία να ζητά από τις διευθύνσεις των παιδικών σταθμών αναλυτικά στοιχεία νομιμότητας λειτουργίας, καθώς και στοιχεία για τη νόμιμη απασχόληση του προσωπικού, μετά από καταγγελίες της Ένωσης Ιδιοκτητών Παιδικών Σταθμών.