Πιλοτικά και από το 2015 το πρόγραμμα για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα ξεκινήσει σε 13 δήμους της χώρας η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος «Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα», το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα, στο Ζάππειο από τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η πιλοτική εφαρμογή του θα γίνει για την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στον δήμο Σάμου, καθώς και στους δήμους  Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σύρου και Μαλεβιζίου Κρήτης.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε στην Ελλάδα ένα εργαλείο κοινωνικής πολιτικής για την προστασία των πιο αδύναμων για την καταπολέμηση της φτώχειας και για την επανένταξη όσων κινδυνεύουν να μείνουν στο περιθώριο», τόνισε ο κ. Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση, ενώ ο υπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι στην πλήρη εφαρμογή του το πρόγραμμα θα καλύπτει 700.000 άτομα.

Στόχος του προγράμματος, που καθιερώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, είναι η εισοδηματική ενίσχυση των δικαιούχων, η πρόσβαση τους σε ένα πλέγμα κοινωνικών υπηρεσιών καθώς και η επαγγελματική ένταξη ή επανένταξη τους. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό.

Οι ενδιαφερόμενοι, εφόσον πληρούν τα προβλεπόμενα δημοτολογικά, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μπορούν από την 15η Νοεμβρίου να υποβάλουν ηλεκτρονικά μέσω ειδικού διαδικτυακού τόπου (που θα ανακοινωθεί αργότερα) προς αξιολόγηση και έγκριση την αίτησή τους.