Πλιάτσικο αντί για clear way στο αεροδρόμιο της Χίου

Έρμαιο πλιατσικολόγων γίνονται τα υλικά μεγάλης αξίας που άφησαν πίσω τους οι κάτοικοι, πρώην πλέον ιδιοκτήτες των εκτάσεων που απαλλοτρίωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την επέκταση του αεροδρομίου της Χίου.

Από την ημέρα της αναχώρησης των τελευταίων και μετά , η περιοχή έχει μετατραπεί σε Eldorado για ορισμένους που εισβάλουν στα άδεια πλέον σπίτια και οικόπεδα, αποξηλώνοντας ό,τι μπορεί να φανεί χρήσιμο ή έχει κάποια αξία.

Μέταλλα, καυσόξυλα, κουφώματα από σπίτια, ακόμα και πέτρες, αποτελούν τα λάφυρα αυτών που δρουν ακόμα και στο φως της ημέρας, αφού το Δημόσιο στη βιασύνη του να διώξει τους κατοίκους, δεν φρόντισε να προετοιμάσει την επόμενη μέρα, ώστε να διαφυλάξει όσα πλήρωσε μέσω των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις.

«Από την πλευρά μας ήδη έχουμε εισηγηθεί – και το Υπουργείο έχει δεχθεί – ότι ο διαγωνισμός πρέπει να γίνει με τον νόμο 3669/08, που προβλέπει ότι ο ανάδοχος του έργου της περίφραξης θα μπορεί να δώσει μεγαλύτερη έκπτωση επί του αρχικού προϋπολογισμού, εφόσον θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τα υλικά που θα προκύψουν από την αποψίλωση του χώρου», δήλωσε ο προϊστάμενος της ΥΠΑ στη Χίο κ. Νίκος Μαυρικάκης.

clearway 004

Αδύνατη η καταγραφή και αποτίμηση

Βέβαια, σηκώνει πολλή συζήτηση κατά πόσο μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, αφού ουδείς εξ όσων θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό – αν και όποτε αυτός γίνει – θα είναι σε θέση να εκτιμήσει την αξία των υλικών, που μπορούν να ανακτηθούν από την απαλλοτριωθείσα έκταση, προκειμένου να την συμπεριλάβει στο ποσοστό της έκπτωσης.

Για να μπορεί μετά βεβαιότητος να συμπεριληφθεί στον διαγωνισμό και αυτή η παράμετρος, πρέπει να προηγηθεί πλήρης καταγραφή και αποτίμηση της αξίας των υλικών, ώστε να είναι σε θέση τόσο οι διαγωνιζόμενοι να τα συνυπολογίσουν, όσο και η ΥΠΑ να τα αποδεχθεί.

«Δυστυχώς όμως η μελέτη της περίφραξης άργησε να αποφασιστεί αν και τώρα την περιμένουμε από μέρα σε μέρα», συμπλήρωσε ο κ. Μαυρικάκης, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι πλέον είναι θέμα πολιτικής απόφασης να βρεθούν τα χρήματα και να γίνει ο διαγωνισμός για τον ορισμό αναδόχου.

Παρακολουθεί ο δήμος Χίου

Την ίδια στιγμή, ο δήμος Χίου, αν και θα μπορούσε με αυτά τα υλικά να καλύψει ακόμα και προνοιακές ανάγκες π.χ. καυσόξυλα σε ασθενείς οικονομικά συμπολίτες μας ή άλλες ανάγκες σε υλικά για επισκευές κτιρίων, μεταφύτευση δέντρων ολόκληρων, όπως ελιές, φοίνικες κ.λπ., παρακολουθεί μάλλον αδύναμος να παρέμβει προς αυτή τη κατεύθυνση.

Χρόνος, ωστόσο, φαίνεται ότι υπάρχει, αρκεί και ο Δήμος να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις για να ανακτήσει κάποια από τα χρήσιμα αυτά υλικά, τα οποία – σε διαφορετική περίπτωση – θα καταλήξουν στον εργολάβο αντί μιας ελάχιστης επιπλέον έκπτωσης που ενδεχομένως θα προσφέρει στον διαγωνισμό της ΥΠΑ.