Πλούσια και πολυσχιδής η κοινωνική δραστηριότητα του Κέντρου Πρόληψης Χίου

Την δραστηριότητα που ανέπτυξε Κέντρο Πρόληψης Χίου, από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2014, για την κάλυψη αναγκών συγκεκριμένων περιστατικών, με υπευθυνότητα και λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ανάγκες και τις ευρύτερες κοινωνικές εξελίξεις, παρουσιάζουν σε ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Κέντρου.

Αναλυτικά, υλοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες δράσεις:

* Εκπαιδευτικοί

– Διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα πλαίσια του Προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο», ομάδα εκπαιδευτικών, διάρκειας 7 δίωρων συναντήσεων, με θέμα: «Αλληλεπίδραση και Δυναμικά στην Ομάδα-Τάξη. Ο Ρόλος του Εκπαιδευτικού». Συντονίστριες ήταν τα στελέχη Ελένη Κοτσάτου και Μαρίνα Κυριάκου.

– Σεμινάριο Καθηγητών, σε συνεργασία με τον Τομέα Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στα πλαίσια του Προγράμματος «Κοινωνικό Σχολείο», με θέμα: «Χρήση ουσιών στην εφηβεία και ο ρόλος του σχολείου». Το σεμινάριο διοργάνωσαν και υλοποίησαν οι: Ε. Κοτσάτου, Μ. Κυριάκου.

* Μαθητές

– Διεξήχθησαν 7 συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σε μαθητές τμημάτων Γυμνασίων και Λυκείων της Χίου, με θεματολογία σχετική με τις εξαρτήσεις, με υπεύθυνους όλα τα στελέχη.

– Πραγματοποιήθηκαν κύκλοι 3 συναντήσεων σε 6 ομάδες μαθητών Β’ Γυμνασίου με θεματολογία σχετική με την εφηβεία, τις εξαρτήσεις και τις συγκρούσεις. Συντονιστές ήταν όλα τα μέλη της επιστημονικής ομάδας.

– Παρέμβαση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης σχετικά με τις εξαρτήσεις σε μία ομάδα εφήβων στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βερβεράτου. Υπεύθυνη: Ε. Κοτσάτου.

* Γονείς

– Ομιλία με θέμα: «Έφηβοι και Ναρκωτικά» στον Πολιτιστικό Σύλλογο Βερβεράτου. Ομιλήτρια ήταν η Ε. Κοτσάτου.

– Ομιλία σε ομάδα γονέων των Σχολών Γονέων Χίου, με θέμα: «Εξαρτήσεις και Οικογένεια». Ομιλήτρια ήταν η Μ. Κυριάκου.

* Στρατός

-Διεξήχθησαν, σε συνεργασία με την 96 ΑΔΤΕ, 3 τετράωρες συναντήσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τις εξαρτήσεις σε ομάδες νεοσυλλέκτων από τις στρατιωτικές μονάδες της Χίου. Υπεύθυνοι τα στελέχη: Γιώργος Ψαρούδης, Στράτος Τσουκάρης.

– Πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με την 96 ΑΔΤΕ, μία ομάδα με συμμετοχή στελεχών των Στρατιωτικών Μονάδων της Χίου, με θέματα που αφορούν στη χρήση ουσιών και στη φιλοσοφία της πρόληψης των εξαρτήσεων. Συντονιστές ήταν οι Γ. Ψαρούδης, Σ. Τσουκάρης.

* Ευρύτερη Κοινότητα

– Πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Σταθμό ΚΕΘΕΑ Μυτιλήνης, το Θεραπευτικό Πρόγραμμα «ΚΕΘΕΑ Εν Δράσει», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Νενήτων και τον κ. Ηλία Μαμαλάκη, Εκδήλωση στην αίθουσα της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου με τίτλο: «Μαγειρικές …Εντός».

– Συμμετοχή μας σε συναντήσεις της Επιτροπής Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου με την Τοπική Κοινωνία. Από το Κέντρο Πρόληψης συμμετείχε ο Σ. Τσουκάρης.

– Συνεντεύξεις και άρθρα σε τοπικά ΜΜΕ.

* Ατομικές συναντήσεις

– Πραγματοποιήθηκαν ατομικές συναντήσεις με άτομα που κάνουν χρήση ουσιών ή εμφανίζουν άλλες μορφές εξαρτήσεων και τις οικογένειές τους και με άτομα με άλλου είδους ψυχοκοινωνικά προβλήματα, που ζήτησαν βοήθεια.