Πολιτική… διαβολοβδομάδα

Στο πρόσωπο του κ. Σταύρου Δήμα βρέθηκε ο υποψήφιος για την προεδρική εκλογή, στην οποία μάλλον αιφνιδιαστικά προχώρησε η κυβέρνηση, προφανώς επειδή δεν ήθελε να σέρνεται επί μακρόν η πολιτική αβεβαιότητα.

Η υποδοχή της υποψηφιότητας του κ. Δήμα δεν προκάλεσε και την μέγιστη – θα έλεγε κανείς – σύγκλιση στο πρόσωπό του, ώστε να καθίσταται ασφαλής η εξαγωγή συμπερασμάτων για τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι και μέλλεται να καθορίσουν την θετική ή όχι έκβαση του αποτελέσματος, κατά το μάλλον ή ήττον είναι κουμπωμένοι ή κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους. Πάντως, ανεξάρτητοι βουλευτές, οι οποίοι υπολογίζοντο μετά βεβαιότητος στις θετικές ψήφους, έχουν αρχίσει να αποστασιοποιούνται ή να κρατούν μια πιο επιφυλακτική στάση.

Σε κάθε περίπτωση, η εβδομάδα που άρχισε σήμερα και θα κλείσει την ερχόμενη Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014, οπότε και θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία, θα είναι πλούσια σε συζητήσεις και εκατέρωθεν αντεγκλήσεις, υπολογισμούς ψήφων, γράψε- σβήσε και φυσικά σε σενάρια για το τι θα γίνει την επόμενη ημέρα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η διαδικασία προβλέπει την πρώτη ψηφοφορία στις 17 και την δεύτερη στις 23 Δεκεμβρίου 2014. Στις δύο αυτές ψηφοφορίες απαιτείται να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 200 βουλευτών. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, τότε θα γίνει και τρίτη ψηφοφορία στις 29 Δεκεμβρίου 2014, οπότε και απαιτούνται 180 βουλευτές για να εκλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αν και στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε εντός δεκαημέρου διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές.