Προεδρικές εκλογές στις 17 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η κυβέρνηση

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10:47

Αναμενόμενη και καλοδεχούμενη χαρακτηρίζει το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ την επίσπευση της προεδρικής εκλογής, «καθώς φέρνει πιο κοντά τη μόνη προοπτική λύτρωσης για το λαό και τον τόπο, που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία».

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως ακολούθως:

Η χθεσινή ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό απέδειξε ότι δεν προκύπτει κυβερνητική πλειοψηφία αντίστοιχη του ελάχιστου αριθμού των 180 βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η απόφαση -σε συνεννόηση με την τρόικα- να επισπευτεί η Προεδρική εκλογή, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια να κρυφτούν τα νέα μέτρα και να εκβιαστεί η ψήφος των βουλευτών.

Δεν θα τα καταφέρουν.

Η επίσπευση της ψηφοφορίας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι αναμενόμενη και καλοδεχούμενη, καθώς φέρνει πιο κοντά τη μόνη προοπτική λύτρωσης για το λαό και τον τόπο, που είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:06

Αύριο Τρίτη, κατά πάσα πιθανότητα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα προχωρήσει σε διάγγελμα, προκειμένου να εξηγήσει την απόφαση της κυβέρνησης για την προκηρυχθείσα προεδρική εκλογή, ενώ δεν αποκλείεται να ανακοινώσει και το όνομα του υποψηφίου.

Αν στην πρώτη ψηφοφορία της ολομέλειας της Βουλής στις 17 Δεκεμβρίου δεν προκύψει αποτέλεσμα, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί στις 23 Δεκεμβρίου, ενώ στην τελευταία, που θα διεξαχθεί στις 29 Δεκεμβρίου, πρέπει να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 ψήφων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σε αντίθετη περίπτωση εντός δεκαημέρου διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται βουλευτικές εκλογές.

Το αρχικό ρεπορτάζ

Την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014 θα διεξαχθεί η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με όσα αποφάσισαν στην σύσκεψη που είχαν ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της κυβερνητικής εκπροσώπου κας Σοφίας Βούλτεψη έχει ήδη ενημερωθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και έχει ζητηθεί από τον πρόεδρο της Βουλής να κινηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τη προεδρική εκλογή.

Η κυβέρνηση ορίζει ημερομηνία εκλογών, ήταν η πρώτη αντίδραση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική ανακοίνωση. Ήδη, βρίσκεται σε εξέλιξη έκτακτη συνεδρίαση στην Κουμουνδούρου, προκειμένου να εξεταστούν οι τελευταίες εξελίξεις.

Η κυβερνητική ανακοίνωση

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, συναντήθηκαν σήμερα και συζήτησαν για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές αλλά και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, μετά την συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ήδη, το Eurogroup αναγνώρισε τις προσπάθειες και τα επιτεύγματα της χώρας μας και συμφώνησε για την «αλλαγή σελίδας» και για τη μετάβαση της Ελλάδας στο νέο θεσμικό πλαίσιο της προληπτικής πιστωτικής γραμμής (ECCL). Αυτό αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη. Αλλά θα αποτελέσει και το θώρακα προστασίας της χώρας έναντι των αγορών.

Το Eurogroup συμφώνησε επίσης ότι όλες οι σχετικές διαδικασίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους δυο πρώτους μήνες του 2015.

Έτσι το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι κρίσιμο: για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας και για την διευθέτηση όλων των θεμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος του χρέους.

Η Ελλάδα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμη να παρατάξει όλες τις δυνάμεις και όλα τα επιχειρήματά της σε συνθήκες εθνικής συσπείρωσης και πολιτικής σταθερότητας.

Δυστυχώς η ανοικτή και απροκάλυπτη προτροπή της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τους βουλευτές, να αποτρέψουν την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και να οδηγήσουν την χώρα σε πρόωρες εκλογές, υπονομεύει τη διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας και εκπέμπει μηνύματα αβεβαιότητας στις αγορές. Υπονομεύει ακόμα την εθνική οικονομία με ό,τι αυτό συνεπάγεται για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, εργαζόμενους και ανέργους.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιτρέψει αυτή την ανοικτή υπονόμευση. Η πολιτική αβεβαιότητα πρέπει να τελειώσει τώρα!

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, αφού ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζήτησαν από τον πρόεδρο της Βουλής να κινηθεί το ταχύτερο η διαδικασία προεδρικής εκλογής και η σχετική ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014.