Προεκλογικό πάρε – δώσε τμημάτων, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε προεκλογικό πάρε – δώσε, «για τις ανάγκες της εκλογής των πανικόβλητων βουλευτών της συγκυβέρνησης», αποδίδει τις τελευταίες εξελίξεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την απόφαση για ίδρυση στη Ρόδο του Τμήματος Τουρισμού, η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή της θέτει σειρά ερωτημάτων για την ανατροπή του σχεδιασμού για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και για την υποβάθμιση και απαξίωση της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης στη Χίο, ενώ χαρακτηρίζει ως αβάσιμα τα επιχειρήματα, που προβάλλονται για τις τελευταίες εξελίξεις.

Ανατροπή του σχεδιασμού

Αναλυτικά, η νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει τα ακόλουθα:

Με δεδομένο το ότι η Σχολή της Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, εδράζεται στη Χίο, με δεδομένη την εμπειρία από τη λειτουργία προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών στη διοίκηση του τουρισμού στη Σχολή αυτή, με δεδομένη την προηγούμενη απόφαση – δέσμευση του Πανεπιστημίου Αιγαίου για ενσωμάτωση τμήματος που θα ειδικεύεται στον τουρισμό στη ίδια Σχολή, η δρομολογούμενη ίδρυση τμήματος με αντικείμενο τον τουρισμό σε άλλη περιοχή, μετά από κομματική πίεση της συγκυβέρνησης, δημιουργεί μια σειρά από εύλογα ερωτήματα που απαιτούν εξηγήσεις:

Για ποιο λόγο ανατρέπεται ένας σχεδιασμός στον οποίο έχει επενδύσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου; Ο τοπικισμός και ο λαϊκισμός δεν ενδιαφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως όμως θα έπρεπε να εξηγηθεί γιατί ένα νέο τμήμα εκπαίδευσης δεν θα έπρεπε να έχει έδρα τη Ρόδο και ένα νέο τμήμα περιβάλλοντος δεν θα έπρεπε να έχει έδρα τη Λέσβο, έτσι πρέπει να εξηγηθεί γιατί ένα νέο τμήμα διοίκησης (εν προκειμένω τουρισμού) του Πανεπιστημίου Αιγαίου πρέπει τελικά να μην έχει έδρα τη Χίο. Μήπως έτσι ανοίγουν γενικότερα οι ασκοί του Αιόλου ως προς την ορθολογική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου;

Υποβαθμίζεται η πανεπιστημιακή μονάδα της Χίου

Και τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτό ως προς την απαξίωση του συνόλου της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων της Χίου; Μήπως τελικά δεν ήταν καθόλου τυχαία η επίθεση στη Σχολή με το μνημονιακό σχέδιο ‘Αθηνά’ της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με την οποία επιχειρήθηκε η υποβάθμιση της Σχολής της Χίου δια της περικοπής ενός εκ των τριών τμημάτων της; Μήπως με την επίθεση αυτή κατέστη τελικά η Σχολή της Διοίκησης Επιχειρήσεων ευάλωτη σε σενάρια υποβάθμισης, τα οποία σήμερα αξιοποιούν όσοι πίεσαν για την ίδρυση τμήματος τουρισμού εκτός Χίου; Όσοι ψήφισαν στο κοινοβούλιο τις πολιτικές που υποστηρίζουν τα διάφορα σχέδια ‘Αθηνά’ (με πρώτους τους βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ της Χίου), έχουν προφανώς σοβαρές ευθύνες.

panepist aigaiou 1

Αβάσιμα επιχειρήματα για τη χωροθέτηση

Για να δικαιολογήσουν την επιχειρούμενη απόσπαση ενός νέου τμήματος τουρισμού από τη Σχολή της Διοίκησης Επιχειρήσεων, οι άνθρωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προσφεύγουν σε αβάσιμα επιχειρήματα. Το βασικότερο από αυτά προσπαθεί να παρουσιάσει νησιά με παράδοση στον (επιδεχόμενο πλέον σοβαρή κριτική) μαζικό τουρισμό ως φυσιολογική εντέλει έδρα ενός τμήματος τουρισμού, λόγω της παρουσίας εκεί τουριστικών επιχειρήσεων. Αν αυτό ήταν ορθό, τότε όλη η Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων θα έπρεπε να υπήρχε μόνο εκεί που σήμερα υπάρχουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, δηλαδή στην Αθήνα.

Η χωροθέτηση των πανεπιστημίων είναι υποχρεωμένη να λαμβάνει υπόψη ευρύτερα κριτήρια. Στην περίπτωσή μας, πρέπει καταρχήν να εξηγηθεί γιατί δεν είναι καθοριστικό το κριτήριο της οικονομίας κλίμακας που θα προκύψει από την ίδρυση του νέου τμήματος διοίκησης για τον τουρισμό εκεί που υπάρχει ήδη η καταλληλότερη βάση. Δηλαδή, στη Σχολή της Διοίκησης Επιχειρήσεων Χίου. Και φυσικά το περιεχόμενο σπουδών και ο ερευνητικός προσανατολισμός ενός πανεπιστημιακού τμήματος πρέπει να συνυπολογίζει την επιχειρηματική πραγματικότητα αλλά να μπορεί να τοποθετείται κριτικά ως προς την ανάγκη αλλαγής (στο πρότυπο τουρισμού αλλά και ανάπτυξης γενικότερα, προς μια κατεύθυνση πιο βιώσιμη οικολογικά και βασισμένη στις ανάγκες των πολλών). Τα πανεπιστημιακά τμήματα δεν μπορεί να ιδρύονται ούτε να λειτουργούν καθ’ υπαγόρευση κοντινών ή μακρινών συμφερόντων.

Προεκλογικό πάρε – δώσε

Εξαντλημένο από την μνημονιακή – νεοφιλελεύθερη αποψίλωση από ανθρώπους και πόρους, αποδιαρθωμένο διοικητικά και γενικότερα από αντιδημοκρατικά και αντιαναπτυξιακά νομοθετήματα, το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το πανεπιστήμιο είναι ένα προεκλογικό πάρε – δώσε νέων τμημάτων για τις ανάγκες της εκλογής των πανικόβλητων βουλευτών της συγκυβέρνησης. Και πόσο άραγε μπορεί να βασιστεί κανείς για την ίδρυση νέων τμημάτων σε ανθρώπους που με την πολιτική τους απειλούν με κλείσιμο τα υπάρχοντα;

Με την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας μετά τις επερχόμενες εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα απελευθερώσει το πανεπιστήμιο από κομματικά παιχνίδια και πιέσεις, ώστε η πανεπιστημιακή κοινότητα να μπορεί να τοποθετηθεί ανεπηρέαστα και ορθολογικά ως προς τις προοπτικές ανάπτυξής της. Σε γόνιμο διάλογο με την κοινωνία και τους θεσμούς της. Στο μεταξύ οφείλονται άμεσα εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους η συγκυβέρνηση (δια του υπουργείου Παιδείας) πίεσε ενάντια σε αυτό που είχε συμφωνηθεί ως το ορθότερο για την ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου.