Προμηνύονται… μποφόρ σήμερα στο δημαρχείο

Ένα μικρό αλαλούμ επικρατεί στις πληρωμές των λογαριασμών ΔΕΗ, που αφορούν παροχές ρεύματος και καταναλώσεις από νομικά πρόσωπα – αυτόνομους φορείς του δήμου Χίου (σχολεία, αντλιοστάσια κ.ά.).

Η πληρωμή αυτών των λογαριασμών γίνεται σε πολλές περιπτώσεις από τα ανταποδοτικά τέλη, τα οποία – όμως – πρέπει να κατευθύνονται αποκλειστικά στην καθαριότητα και στον ηλεκτροφωτισμό.

Το πρόβλημα καλείται να επιλύσει στη σημερινή συνεδρίασή της η οικονομική επιτροπή του δήμου Χίου, η οποία έχει να αντιμετωπίσει (σήμερα) κι άλλα «καυτά» θέματα, προμηνύοντας χαρακτήρα από συναρπαστικό έως θυελλώδη.

Συγκεκριμένα, η οικονομική επιτροπή καλείται να αποφασίσει για τις αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη, με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή χρέωσης για όλη την επικράτεια του δήμου Χίου, πλην Αμανής (λόγω ρήτρας), καθώς και τη μείωση των προστίμων για παραβάσεις μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ

Το γεγονός της πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ από αλλότρια έσοδα έχει επισημανθεί εδώ και καιρό από τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες, πλην – όμως – ουδείς εκ των υπευθύνων αυτών των φορέων προσέρχεται να υπογράψει εξ ονόματος του φορέα που εκπροσωπεί ανεξάρτητη σύμβαση με τη ΔΕΗ.

Ωστόσο, η ΔΕΗ εξοφλείται κανονικά για τους συγκεκριμένους λογαριασμούς, παρακρατώντας το ανάλογο ποσό από τα ανταποδοτικά τέλη, που πρέπει να αποδώσει στον δήμο Χίου. Έτσι, όμως, «υποκρύπτεται φορολογία προς τους δημότες, οπότε αναιρείται η έννοια της ανταποδοτικότητας του τέλους», επισημαίνουν οι υπηρεσίες.

Η υπόθεση έρχεται από πολύ παλιά

Η κατάσταση αυτή έρχεται από παλιά και σύμφωνα με όσα καταγράφονται στις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιών, οι επίμαχοι μετρητές «έχουν ενσωματωθεί στις παροχές του Δήμου Χίου, προφανώς με μη σύννομες εντολές αρμοδίων οργάνων, οπότε η αξία των καταναλώσεών τους παρακρατείται κατά την εκκαθάριση των ανταποδοτικών, που γίνεται κάθε μήνα από τη ΔΕΗ». Φυσικά, οι φορείς, ως αναφέρουμε παραπάνω, δεν υπογράφουν συμβάσεις με τη ΔΕΗ, δεν εξοφλούν αυτούς τους λογαριασμούς και το πρόβλημα συνεχίζεται.

Βέβαια, δεν είναι και εύκολη η λεπτομερής αναζήτηση των παρακρατήσεων που έχει υποστεί ο δήμος Χίου για τις πληρωμές που έχουν γίνει υπέρ των τρίτων νομικών προσώπων και ενδεχομένως να χρειαστεί η προσφυγή σε δικηγόρο για να διεκδικήσει ο δήμος όσα του οφείλουν τα δικά του νομικά πρόσωπα!

Κόντρες και στο Νομικό Πρόσωπο

Δύσκολη προβλέπεται, όμως και η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Νομικού Προσώπου, που συνέρχεται στις 2 το μεσημέρι, στη σκιά των καταγγελιών του συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ, ότι η διοίκηση συνεχίζει τις απευθείας αναθέσεις παροχής υπηρεσιών σε ιδιώτες και επιλέγει τις ΚΟΙΝΣΕΠ για να  τη λειτουργία του φορέα.

Ο Σύλλογος καταγγέλλει τον πρόεδρο του Δ.Σ. ότι μοιράζει θέσεις, παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ  και καταργώντας κάθε είδους αξιοκρατία Καλεί δε τη διοίκηση του Νομικού Προσώπου και τον δήμαρχο Χίου να διεκδικήσουν μόνιμο προσωπικό, ώστε να καλυφθούν τα τεράστια κενά του φορέα.

Κάθε άλλο παρά τυπική και ήρεμη αναμένεται, τέλος, ότι θα είναι και η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις 5.30 το απόγευμα, όπου… συνωστίζονται 51 θέματα, μεταξύ των οποίων προϋπολογισμοί νομικών προσώπων του δήμου Χίου, σύμβαση της ΔΙΑΝΟΧ, καθορισμός βοσκήσιμων εκτάσεων και ζημιές από πυρκαγιά σε Μελανειός – Άγιο Γάλα – Νενητούρια και από πλημμύρες σε Λαγκάδα.