Πωλούνται νησιά σε τιμές… ευκαιρίας – Ένα δίπλα μας, η Μικρή Λέσβος

«Βαρεθήκατε το κρύο της Βρετανίας και τις τιμές των ακινήτων που έχουν εκτοξευτεί στα ύψη; Γιατί τότε να μη χουζουρέψετε στον ήλιο και να βρέχετε τα πόδια σας στη γαλάζια θάλασσα στις παραλίες του δικού σας ελληνικού νησιού; Μπορεί να χρειαστεί να το μοιραστείτε με ένα κοπάδι γίδες, αλλά με περισσότερα από είκοσι ελληνικά νησιά να διατίθενται προς πώληση, οι Βρετανοί μπορούν πλέον να ζήσουν μια αλά-Μamma Mia! φαντασίωση στην τιμή ενός διαμερίσματος στο κέντρο του Λονδίνου».

Με αυτά τα λόγια ξεκινάει η βρετανική εφημερίδα ένα αφιερωματικό άρθρο πάνω σε κάποια ελληνικά νησιά που διατίθενται προς πώληση, χαρακτηρίζοντας την αγορά ενός νησιού στη χώρα μας ως την ιδανική ευκαιρία για να επενδύσει κάποιος τα (πολλά) χρήματα του.

lesvos

Το δημοσίευμα κάνει λόγο κυρίως για τρία ακατοίκητα νησιά: τη Μικρή Λέσβο στο Αιγαίο, την Άτοκο στο Ιόνιο και τον Άγιο Αθανάσιο στον Κορινθιακό κόλπο. Η εφημερίδα περιγράφει τη Μικρή Λέσβο, που απέχει 200 μέτρα από την Μυτιλήνη, ως «ένα από τα πιο όμορφα νησιά της Μεσογείου». Το νησί, που είναι γνωστό στους ντόπιους ως Πάμφιλος, διατίθεται από το μεσιτικό γραφείο Vladi Private Islands στην τιμή των 800 χιλιάδων ευρώ.

Σειρά έχει το παραδεισένιο νησί της Ατόκου στο Ιόνιο που είναι το πιο ακριβό από όλα κοστίζοντας 45 εκατ. ευρώ αλλά, όπως αναφέρει το άρθρο, «διαθέτει εκπληκτικό τοπίο αλλά και το… δικό του κοπάδι πρόβατα». Τέλος, υπάρχει στον Κορινθιακό και το νησί του Αγίου Αθανασίου που διατίθεται στο ποσό των 1.6 εκατ. ευρώ.

«Οι τιμές στην Ελλάδα έχουν πέσει τουλάχιστον κατά 30% την τελευταία πενταετία. Οι Έλληνες έχουν πια μικρότερα εισοδήματα και προσπαθούν πάση θυσία να ρευστοποιήσουν την περιουσία τους», λέει ο ιδιοκτήτης του μεσιτικού Vladi Private Islands Φαρχάντ Βλαντί, ο οποίος κάνει ειδική μνεία στην επιβολή του ΕΝΦΙΑ, του φόρου που, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η βασική αιτία που οι Έλληνες πωλούν την περιουσία τους… όσο όσο.

Στα 18 εκατ. ευρώ πωλείται το νησί της Αγίας Τριάδας του νησιού κοντά στην Ερέτρια, που ανήκει από το 1958 σε ιδιώτη. Το μικρό νησάκι, που βρίσκεται ανατολικά από το «Νησί των Ονείρων», είναι γνωστό κι ως «το νησί των Beatles» επειδή το καλοκαίρι του 1967 τα τέσσερα μέλη της βρετανικής μπάντας το επισκέφτηκαν με σκοπό να το αγοράσουν και να το έχουν ως ησυχαστήριο. Το θρυλικό συγκρότημα όμως ουδέποτε προχώρησε στην αγορά του νησιού.

Το δημοσίευμα φυσικά κάνει ειδική αναφορά στους διάσημους που έχουν επενδύσει σε ελληνικά νησιά, όπως την Γεκατερίνα Ριμπoλόβλεβα που είναι η νέα ιδιοκτήτρια του Σκορπιού. Το νησί, που άλλοτε ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση, αγοράστηκε απ’ την κόρη του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, έναντι 126 εκατ. ευρώ.

Και ασφαλώς υπάρχει και ο πρώην εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Καλίφα Αλ Τάνι, ο οποίος αγόρασε έξι νησιά, γνωστά ως το νησιωτικό σύμπλεγμα της Οξειάς, για 7 εκατ. ευρώ κι ετοιμάζεται να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους φέρνοντας νερό και ρεύμα και κτίζοντας εντυπωσιακές παραθαλάσσιες επαύλεις.

ΠΗΓΗ: www.in.gr (Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος)