«Ραντεβού στα τυφλά» για τις μικροβιολογικές εξετάσεις

Στην κόψη του ξυραφιού φαίνεται ότι κινείται το νέο σύστημα των ραντεβού για την πραγματοποίηση των μικροβιολογικών εξετάσεων στο Νοσοκομείο Χίου, που θα τεθεί σε πιλοτική – δοκιμαστική λειτουργία στις 7 Ιανουαρίου 2015.

Ως «σκοτεινά σημεία» θεωρούνται η δυνατότητα των υπηρεσιών να ανταποκριθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα στην εκτέλεση των παραπεμπτικών για εξετάσεις ή θα αρχίσουν πάλι να «στοκάρονται» τα ραντεβού, όπως γίνεται και μέχρι σήμερα, καθώς και στις αδικίες και την ταλαιπωρία που προκύπτουν για όσους έχουν κλείσει ραντεβού το προηγούμενο διάστημα, ίσως και πριν ένα χρόνο και για τους κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.

Η ανησυχία της διοίκησης, καθώς και του επιτελείου των εμπλεκόμενων ιατρικών μονάδων του Νοσοκομείου, ήταν έκδηλη στη σημερινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο διοικητής κ. Γιώργος Επιτροπάκης αναγνώρισε ότι πρόκειται περί ρίσκου, δήλωσε ότι υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν και κάλεσε πολίτες και κλινικούς γιατρούς σε συνεργασία, ώστε να επιτύχει η εφαρμογή του νέου συστήματος.

Επανέλαβε ότι από την πλευρά του Νοσοκομείου έχει γίνει η παραγγελία των αναγκαίων ποσοτήτων αντιδραστηρίων, έχει γίνει πρόσληψη μιας παρασκευάστριας και έχει γίνει ανασύνταξη του προγράμματος, ώστε να ανταποκριθεί στις νέες συνθήκες. Όλο δε το εμπλεκόμενο προσωπικό του Νοσοκομείου είναι έτοιμο να υπερβάλλει εαυτόν για τη επιτυχία του εγχειρήματος. Στην πορεία δε εφαρμογής του συστήματος, διευκρίνισε, θα υπάρξουν οι όποιες διορθωτικές κινήσεις χρειαστούν.

Τα νέα δεδομένα

Ο κ. Επιτροπάκης παρέθεσε τα νέα δεδομένα εφαρμογής του συστήματος των εξετάσεων στο μικροβιολογικό τμήμα, τα οποία έχουν ως εξής:

1) Δεν κλείνονται πλέον τηλεφωνικά ραντεβού κι όσοι καλούν θα καθοδηγούνται στο νέο σύστημα με ηχογραφημένο μήνυμα.

2) Όσοι έχουν κλείσει ραντεβού τηλεφωνικά – και η σχετικά λίστα αναμονής φτάνει έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2016 – θα κάνουν τις εξετάσεις, σύμφωνα με το ραντεβού που έχουν. Σε περίπτωση που επιχειρήσουν να κλείσουν ραντεβού με τον νέο τρόπο, το σύστημα θα βρίσκει το εγγεγραμμένο με τον παλαιό τρόπο ραντεβού και θα τους πετά έξω.

3) Από τις 7 Ιανουαρίου 2015 οι ενδιαφερόμενοι θα προσέρχονται στο Νοσοκομείο με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό του γιατρού τους, θα κλείνουν ραντεβού εντός του χρόνου ισχύος του παραπεμπτικού (28 ημέρες) και θα επανέρχονται για τις εξετάσεις την ημέρα που θα τους ορίζεται.

nosokomeio 006

Αδικίες για τους παλαιούς

Ο κ. Επιτροπάκης παραδέχθηκε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι πράγματι υπάρχει αδικία για όσους έχουν κλείσει το ραντεβού τους με το παλαιό σύστημα και θα χρειαστεί να περιμένουν, ενδεχομένως και για έναν ακόμα χρόνο έως ότου έρθει η σειρά τους. Ενώ οι πολίτες που προσέρχονται σήμερα θα εξυπηρετηθούν άμεσα ή μέσα σε ελάχιστες ημέρες, τουλάχιστον όπως προσδοκάται από την εφαρμογή του νέου συστήματος.

Προσπάθησε, ωστόσο, να απαλύνει την αδικία, λέγοντας ότι αν πετύχει η εφαρμογή του συστήματος και εξομαλυνθεί πλήρως η λειτουργία του και αυτά τα ραντεβού θα έρθουν πιο κοντά, αλλά το πιο κοντά το προσδιόρισε εντός του 2015.

Ταλαιπωρία για τα χωριά

Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών της Χίου, οι οποίοι θα υποχρεώνονται να προσέρχονται μια φορά στο Νοσοκομείο για την καταχώρηση του παραπεμπτικού τους κι άλλη μια φορά για τη πραγματοποίηση των εξετάσεων. Στο σημείο αυτό διευκρινίσθηκε ότι θα εξετασθεί η τηλεφωνική αναγγελία του αριθμού του ηλεκτρονικού παραπεμπτικού, που εκδίδεται από τον αγροτικό γιατρό, ώστε να αποφεύγεται η αυτοπρόσωπη παρουσία του ασθενούς δύο φορές. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου, όμως, δεν είναι ακόμα δεδομένη.

Παρόντες στη συνέντευξη, με χρήσιμες διευκρινίσεις, ήταν ο κ. Λάκης Χαλκιάς διευθυντής της ιατρικής υπηρεσίας και υποδιοικητής, ο κ. Γιάννης Μελέκος, συντονιστής – διευθυντής του μικροβιολογικού εργαστηρίου, η κα Αργυρώ Κοσμά, διευθύντρια βιοπαθολογικού εργαστηρίου και η κα Ιουλία Χαλλιορή, διευθύντρια του αιματολογικού εργαστηρίου.