Σαν σε ταινία η εκατοντάχρονη ιστορία του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου

Οι μεγάλες δίκες, οι δικηγόροι και οι δικαστές, τα τραγικά και τα ευτράπελα των δικαστηρίων και η προσωπική σφραγίδα των ανθρώπων στον νομικό πολιτισμό του νησιού, κατά τα τελευταία 100 χρόνια, θα παρουσιασθούν στους πολίτες της Χίου.

Όλα ή τουλάχιστον τα πλέον σημαντικά θα περάσουν σαν σε ταινία μέσα από μια – αντάξια της εκατονταετίας του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου – εκδήλωση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Δευτέρα, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Χίου.

Μέσα από φωτογραφίες, βίντεο, αρχειακό υλικό, έκθεση αντικειμένων και δικογράφων, αποφάσεων και κλητηρίων θεσπισμάτων, με ζωντανές παρουσίες και ομιλίες, ο Δικηγορικός Σύλλογος Χίου θα παρουσιάσει τη συμμετοχή των δικηγόρων στην ιστορία του νησιού και να επιχειρήσει να αναδείξει την παρακαταθήκη που έχει αφήσει η εκατονταετία της παρουσίας τους.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου και άνθρωποι που επί μήνες δούλεψαν και δουλεύουν για την εκδήλωση, παρουσίασαν το μεσημέρι της Παρασκευής ένα μέρος του έργου της επιτροπής, από το οποίο προκύπτει η συνεισφορά του δικηγορικού κλάδου στους συμπολίτες μας και η συμβολή τους στον νομικό πολιτισμό του νησιού,τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου κα Ανθίππη Ζαννάρα.

dikigoroi 01 dikigoroi 02

Προκύπτουν ευρύτερες κοινωνικές προεκτάσεις μέσα από το υλικό που συγκεντρώσαμε από τη Βιβλιοθήκη Κοραή, τα αρχεία του Συλλόγου και αλλού, τόνισε ο κ. Γιώργος Μεργές, πρόεδρος της επιτροπής για την οργάνωση της εκδήλωσης. Και προσέθεσε ότι όλο αυτό το υλικό θα αξιοποιηθεί περαιτέρω και θα εκδοθεί σε βιβλίο.

Η κα Γραμματική Αλοιμόνου, μέλος της επιτροπής, αναφέρθηκε – όμως – και στο σήμερα των δικηγόρων, σε μια εποχή όπου πλήττεται η θέση τους και τόνισε ότι η εκδήλωση αυτή πρέπει να γίνει αφορμή για να αναλογιστούμε τη αντιμετώπιση του κλάδου από την πολιτεία.

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος υπηρέτησε ως πρωτοδίκης στη Χίο και είχε θέσει την σφραγίδα του σε σημαντικές δίκες της εποχής, καθώς και άλλοι νομικοί που θήτευσαν στη Χίο.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στις 7 το απόγευμα στο Ομήρειο και στόχος και πρόκληση για τον Δικηγορικό Σύλλογο είναι να προσέλθουν όσο γίνεται περισσότεροι συμπολίτες μας, γιατί ο εορτασμός της εκατονταετίας (1914 – 2014) ξεπερνά τα όρια του κλάδου των δικηγόρων, είναι υπόθεση που αφορά όλη την τοπική κοινωνία.