Σε αδιέξοδο η λειτουργία του ΠΕΔΥ Χίου

Να ξορκίσει τα φαντάσματα που έχουν στοιχειώσει χρόνια τώρα το μικροβιολογικό εργαστήριο του πρώην ΙΚΑ, νυν ΠΕΔΥ επιχειρεί ο προϊστάμενος της υπηρεσίας στη Χίο κ. Παντελής Βρουλής.

Σε έγγραφο του προς την κεντρική διοίκηση ζητά την άμεση αγορά νέων μηχανημάτων για μικροβιολογικές και αιματολογικές εξετάσεις, συνολικής αξίας 35.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ , σε μια ύστατη προσπάθεια να μειωθεί ο εξωφρενικά μεγάλος χρόνος αναμονής που απαιτείται γι α να κάνει ο ασφαλισμένος ακόμα και την πιο απλή εξέταση στο Νοσοκομείο Χίου.Σήμερα, ο απαιτούμενος χρόνος για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ φτάνει και ξεπερνά τους τρεις μήνες, ενώ για όλους τους υπόλοιπους ο χρόνος αυτός τριπλασιάζεται…

Αιτία για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση είναι η αποτυχημένη αγορά των σχετικών μηχανημάτων από το ΙΚΑ, αφού η εταιρεία λίγο μετά την πώλησή τους σταμάτησε την παραγωγή αναλώσιμων (αντιδραστηρίων) με αποτέλεσμα τα μηχανήματα αυτά να καταστούν ανενεργά και ουσιαστικά άχρηστα.

Να σημειωθεί ότι πρόθεση του κ. Παντελή Βρουλή ήταν η αναζήτηση εταιρείας που θα παραχωρούσε δωρεάν τα μηχανήματα αναλύσεων έναντι της σταθερής προμήθειας αναλώσιμων. Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή απέτυχε , με αποτέλεσμα ο ίδιος να καταλήξει «στην πλέον συμφέρουσα», όπως τη χαρακτηρίζει, πρόταση αγοράς ενός βιοχημικού αναλυτή κόστους 30.000 ευρώ και ενός αιματολογικού αναλυτή αξίας 5.000 ευρώ.

«Όσον αφορά τα αντιδραστήρια για την υποστήριξη και λειτουργία των μηχανημάτων αυτών, το κόστος ανέρχεται σε περίπου 1.100 ευρώ μηνιαίως για μικροβιολογικές εξετάσεις τουλάχιστον 50 ασφαλισμένων την ημέρα και θα τα προμηθευόμαστε μέσω του Νοσοκομείου Χίου μετά από συμφωνία», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος στο έγγραφο τονίζει την ανάγκη γι α την απ’ ευθείας ανάθεση της προμήθειας , σημειώνοντας ότι ο πανελλήνιος διαγωνισμός που προγραμματίζει το ΠΕΔΥ με αντίστοιχο αντικείμενο , θα αργήσει αρκετά ακόμη .

Παρέμβαση του Κώστα Τριαντάφυλλου

Στο πρόβλημα παρενέβη και ο βουλευτής Χίου κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, ο οποίος κατέθεσε το σχετικό έγγραφο του κ. Βρουλή στη Βουλή ως αναφορά προς τον υπουργό Υγείας. Στην σχετική ανακοίνωσή του ο κ. Τριαντάφυλλος επισημαίνει – μεταξύ άλλων – τα εξής:

Οι καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση των μικροβιολογικών εξετάσεων, αλλά και η αναστολή λειτουργίας του μικροβιολογικού εργαστηρίου στο κτίριο του ΙΚΑ Χίου, εξαιτίας της έλλειψης αντιδραστηρίων έχει έρθει επανειλημμένα στη Βουλή, με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, χωρίς, μέχρι σήμερα να έχει επιλυθεί το πρόβλημα.

Η κατάσταση για τους ασφαλισμένους που θέλουν να πραγματοποιήσουν μικροβιολογικές εξετάσεις δεν έχει σημειώσει αλλαγές, με τη συμφόρηση και την πολύμηνη αναμονή στο νοσοκομείο της Χίου, να εξακολουθούν να υφίστανται.

Σε πρόσφατη ερώτηση, συνεχίζει,που υποβλήθηκε για το θέμα, ο υπουργός Υγείας απαντούσε, μεταξύ άλλων ότι, στο πρόγραμμα προμηθειών που υπέβαλε ο ΕΟΠΥΥ και είναι προς έγκριση από την επιτροπήπρομηθειών Υγείας έχουν περιληφθεί οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη χορηγητή-των της προμήθειας αντιδραστηρίων για το μηχάνημα που υπάρχει στο ΙΚΑ της Χίου.

Ο κ. Τριαντάφυλλος αναφέρει εν συνεχεία τα προτεινόμενα από τον κ. Βρουλή και τονίζει ότι «η λύση αυτή, υπό τις παρούσες συνθήκες, προκρίνεται ως η ποιο ενδεδειγμένη. Η δημιουργία, όμως, ενός ενιαίου κέντρου αίματος, όπου θα γινόταν η επεξεργασία των εξετάσεων θα εξοικονομούσε χρόνο και χρήμα και θα μειωνόταν η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων στη Χίο».