
Σοβαρά κενά στα σχολεία της Χίου, καταγγέλλει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών
Σε μαζική, καθολική συμμετοχή στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία της 27ης Νοεμβρίου 2014 και συγκέντρωση στα γραφεία του, στις 11 το πρωί, καλεί τους δασκάλους και νηπιαγωγούς της Χίου ο τοπικός Σύλλογος.
Στην ανακοίνωση προς τα μέλη του, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου επισημαίνει ότι απαιτούνται τουλάχιστον 80 επιπλέον εκπαιδευτικοί για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία και νηπιαγωγεία του νησιού. Προσθέτει δε – μεταξύ άλλων – και τα ακόλουθα:
Στα σχολεία η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Τα κενά στα σχολεία παραμένουν με το Υπουργείο να σχεδιάζει τη δήθεν «κάλυψή» τους με απλήρωτους εθελοντές εκπαιδευτικούς, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος, ώστε να παρεμβαίνουν με τη μάσκα του “εθελοντή” και να περνούν την πόρτα του σχολείου τα κάθε λογής επιχειρηματικά και άλλα συμφέροντα!
Η χρηματοδότηση είναι ελλιπέστατη, ελάχιστη. Ο χειμώνας μπαίνει και τα σχολεία και νηπιαγωγεία της Χίου κινδυνεύουν να μην έχουν εξασφαλίσει ακόμα και το πετρέλαιο. Οι γονείς δεν αντέχουν να βάζουν άλλο το χέρι στην τσέπη τους για την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων των σχολείων.
Τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία της Χίου αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εκπαιδευτικής λειτουργίας με τα εκπαιδευτικά κενά, τις χαμένες εκπαιδευτικές ώρες, τα παιδιά που δεν έχουν το δικαίωμα να διδάσκονται μουσική, πληροφορική, θεατρική παιδεία, γερμανικά, γαλλικά κ.λπ. Η ειδική αγωγή αντιμετωπίζεται ως ο φτωχός συγγενής, παιδιά με αναπηρίες στοιβάζονται στα Σχολεία χωρίς καμία υποδομή. Τους παρέχεται παράλληλη στήριξη εν ήδη αντιβίωσης (κάποιες ώρες, κάποιες μέρες). Σήμερα, τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν αφού δεν μπορούν να αντικατασταθούν οι ασθενείς εκπαιδευτικοί. Απαιτούνται τουλάχιστον 80 επιπλέον εκπαιδευτικοί για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία και νηπιαγωγεία του νησιού. Το ΚΕΔΔΥ παραμένει χωρίς δασκάλους ειδικής αγωγής στερώντας του πολύτιμους επιστήμονες. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προχωρά τον αντιδραστικό κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση, με τη βοήθεια του στελεχικού δυναμικού της πιέζοντας τους συναδέλφους για την εφαρμογή της.