Στη μάχη του σταυρού, οκτώ υποψήφιοι της Χίου

Με δεδομένο ότι στον νομό της Χίου θα εκλεγούν ένας βουλευτής για κάθε μεγάλο κόμμα, δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, το ενδιαφέρον μεταφέρεται αφενός στο ποιο από τα δύο κόμματα θα κατακτήσει την πρώτη θέση, που το είδαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ μας και αφετέρου και κυρίως ποιοι θα είναι οι δύο που θα εκλεγούν στη νέα Βουλή.

Στη Νέα Δημοκρατία μαίνεται ο ισχυρότερος εσωκομματικός πόλεμος των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων, που ξεκίνησε από την διαδικασία για τον ορισμό των υποψηφίων και τον τρόπο με τον οποίο βρέθηκαν εκτός ψηφοδελτίου κάποιοι μνηστήρες και θα συνεχίζεται μέχρι και την κάλπη με καταγγελίες και κτυπήματα ακόμα και κάτω από την μέση.

stavrinoudi 031

Μαρία Σταυρινούδη – Γιάννης Ξενάκης

Η κα Μαρία Σταυρινούδη, μέχρι πρότινος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δεν πρόλαβε – λόγω της σύντομης παρουσίας της στη Βουλή – να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που της προσέφερε η έδρα. Κατέρχεται στις εκλογές, πάντως, με σαφώς βελτιωμένη την θέση και την εικόνα της, σε σύγκριση με τις εκλογές του 2012, οπότε και είχε συγκεντρώσει πολύ μικρό αριθμό ψήφων. Και βεβαίως συνεχίζει και κάνει ό,τι μπορεί για να αποσπάσει μεγαλύτερο αριθμό ψήφων, εκτιμούμε δε ότι μάλλον δεν θα έχει καμία σχέση με εκείνον του 2012.

xenakis 004

Ο κ. Γιάννης Ξενάκης, με πρόσφατη την εκλογική αναμέτρηση των περιφερειακών εκλογών του 2014 και ένα καλό αποτέλεσμα, κινδυνεύει να συνθλιβεί στο δίπολο Μηταράκη – Μιχαηλίδη. Το βέβαιο είναι ότι θα συγκεντρώσει ικανό αριθμό σταυρών, αλλά δεν θα μπορέσει να θέσει σε κίνδυνο τον βασικό διεκδικητή της έδρας. Ενδεχομένως, μόνον η μετακίνηση των ψηφοφόρων του να δώσει ένα πλεονέκτημα σε όποιον τους προσεταιρισθεί, είτε με κίνηση του ίδιου του κ. Ξενάκη, κάτι που θεωρείται μάλλον απίθανό, είτε και κυρίως λόγω της αποστροφής τους σε κάποιον από τους διεκδικητές και στήριξη εξ ανάγκης του άλλου. Σε κάθε περίπτωση τυχόν μετακίνηση των ψηφοφόρων του θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα.

mitarakis 025

Το προβάδισμα του Νότη Μηταράκη

Ο κ. Νότης Μηταράκης διεκδικεί την βουλευτική έδρα, ξεκινώντας από καλύτερες θέσεις εκ των λοιπών συνυποψηφίων του, αφού συγκεντρώνει πλεονεκτήματα, όπως: Η υπουργική θητεία, η εμφανής στήριξη της Συγγρού, η ενσωμάτωση του μηχανισμού των κ.κ. Κωστή Μουσουρούλη και Σταμάτη Κάρμαντζη, που ήταν οι δύο βασικοί αντίπαλοι και διεκδικητές της έδρας στις εκλογές του 2012.

Βεβαίως, δέχεται και τα ισχυρότερα πυρά από το σύνολο των συνυποψηφίων του, που τον κατηγορούν ότι εκμεταλλεύθηκε το γεγονός ότι ενόσω αυτοί δεν είχαν επιλεγεί αυτός ουσιαστικά «αλώνιζε» μόνος του στη Χίο, προβάλλοντας εαυτόν ως υποψήφιο βουλευτή. Αυτό, βεβαίως, δεν ισχύει για την κα Σταυρινούδη, της οποίας η υποψηφιότητα εθεωρείτο εξ αρχής δεδομένη.

Κατηγορήθηκε, επίσης, ότι παρενέβη στη Συγγρού για να κοπούν από το ψηφοδέλτιο άνθρωποι που θα έθεταν σε κίνδυνο την εκλογή του, όπως ο κ. Γιάννης Μαλαφής, ενώ σε πρώτη και καθημερινή συζήτηση ήταν η απουσία του από τη Χίο, αναφέροντάς τον από Αθηναίο και ξένο έως ουρανοκατέβατο. Αποκορύφωμα, ωστόσο, ήταν η δημοσκόπηση, που τον αναδείκνυε πρώτο και η οποία από όλους τους συνυποψηφίους του καταγγέλθηκε ως υποκινούμενη και «μαϊμού».

mixailidis 044

Με αξιώσεις στη μάχη ο Σταύρος Μιχαηλίδης

Με σαφώς λιγότερα «προικιά» μπαίνει στην διεκδίκηση της βουλευτικής έδρας ο κ. Σταύρο Μιχαηλίδης, ο οποίος κυκλοφορούσε μεν το όνομά του από πολύ νωρίς, πλην – όμως – δεν ήταν και σίγουρος μέχρι την τελευταία στιγμή για την έγκριση της υποψηφιότητάς του.

Σε γενικές γραμμές ακολούθησε έναν ήπιο πολιτικό αγώνα, τουλάχιστον δημοσίως, γιατί στο παρασκήνιο γνωρίζουμε ότι έχει κάνει μεγάλη κινητοποίηση σε παράγοντες, τοπικούς και όχι μόνο, για τον στηρίξουν. Στην κατεύθυνση αυτή φαίνεται ότι θα καρπωθεί μεγάλο μέρος των πρώην ψηφοφόρων του κ. Κωστή Μουσουρούλη, κυρίως στα βορειόχωρα.

Από κει και πέρα έχει εξαιρετικά υψηλή διείσδυση στον χώρο των ναυτικών, λόγω της επαγγελματικής ενασχόλησής του με την ναυτιλία, στην περιοχή του Βροντάδου, των Καρδαμύλων και των Οινουσσών, αλλά και στην περιοχή του Αγίου Μηνά και ευρύτερα, λόγω της καταγωγής του.

Η επιλογή του να κτυπήσει τον κ. Μηταράκη και στο θέμα της δημοσκόπησης και στο θέμα της εντοπιότητας και της παρουσίας του στη Χίο, φαίνεται ότι θα του δώσει κάποιο αριθμό σταυρών και κυρίως δίνει το στίγμα ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να κτυπήσει στα ίσα τον βασικό εσωκομματικό αντίπαλό του.

Επιπλέον, σημαντικό ρόλο θα παίξει η τυχόν μετακίνηση ψηφοφόρων προς το πρόσωπό του από τους ψηφοφόρους του κ. Ξενάκη και της κας Σταυρινούδη, προκειμένου όχι να εκλεγεί ο ο ίδιος, αλλά για να μην εκλεγεί ο κ. Μηταράκης!

tympas 1

Συγκεχυμένα τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ

Στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου και εκδηλώθηκε ο μεγαλύτερες συνωστισμός υποψηφίων για την διεκδίκηση θέσης στο ψηφοδέλτιο (15 οι αρχικά προταθέντες ή αυτοπροταθέντες), τα πράγματα εξακολουθούν να είναι πολύ θολά και συγκεχυμένα. Κυρίως, γιατί δεν εκδηλώνονται δημοσίως οι αντιπαραθέσεις, κάτι που είναι πασιφανές στον χώρο της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κινητικότητα μεταξύ των στελεχών, για την προώθηση του εκλεκτού τους υποψηφίου, ενώ και οι ίδιοι οι υποψήφιοι με φειδώ – δημοσίως – αλλά με συστηματική δουλειά από σπίτι σε σπίτι και από στόμα σε στόμα, προωθούν την υποψηφιότητά τους.

Να διευκρινίσουμε εξ αρχής ότι στις επερχόμενες εκλογές στο αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί μεγάλος αριθμός ασταύρωτων ψηφοδελτίων, κάτι που είναι μάλλον δικαιολογημένο, αφού μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, που θα μετακινηθεί προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε δεν γνωρίζουν τους υποψηφίους, είτε θα αποφύγουν να εκδηλώσουν την πρόθεσή τους. Φτάνουν μέχρι το ψηφοδέλτιο και δεν… ρισκάρουν να σταυρώσουν κάποιον υποψήφιο (κλασσική πρακτική).

manitsoudi 01

Το αριστερό ρεύμα και… οι άλλοι

Οι επονομαζόμενοι ως αριστερό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι προωθούν την υποψηφιότητα του κ. Αριστοτέλη (Τέλη) Τύμπα, ο οποίος – κατά την άποψή τους – έχει την δυνατότητα να αρθρώσει πιο ξεκάθαρο πολιτικό λόγο από προοδευτικότερες θέσεις και επιπλέον θεωρείται από πολλούς σταθερός στις απόψεις του. Μετράει ακόμα στα θετικά του η διείσδυσή του στους λεγόμενους κινηματικούς χώρους, αλλά εκείνο που φαίνεται ότι του λείπει είναι η επαφή του με τους μαζικούς χώρους των εργαζομένων στης Χίου.

Η κα Ευαγγελία Μανιτσούδη έχει με τη σειρά της πρόσβαση και καλή εικόνα στον χώρο των κινημάτων αλληλεγγύης, καθώς και στον χώρο των εργαζομένων της εκπαίδευσης. Στα θετικά, επίσης, είναι και η έμμεση πρόσβασή της στον χώρο των εμπόρων του νησιού, οι οποίοι καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις.

krimizis 01

Από τον ίδιο χώρο, τον εμπορικό κόσμο, φαίνεται ότι θα αντλήσει τον μεγάλο αριθμό των σταυρών ο κ. Μικές Κριμιζής, «παλιά καραβάνα» στις εκλογικές αναμετρήσεις, που για 185 ψηφοδέλτια έχασε την έδρα στις εκλογές του 2012. Επιπλέον, έχει καλή πρόσβαση και στον χώρο των λεγόμενων πασοκογενών, οι οποίοι θα τον προτιμήσουν αν αποφασίσουν να μετακινηθούν προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, από τους ίδιους κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους εκτιμάται ότι θα αντλήσει και τον μεγάλο αριθμό σταυρών ο κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, ο οποίος και λόγω του επαγγέλματός του (γιατρός) έχει πολλές γνωριμίες, οι οποίες πολύ εύκολα μεταφράζονται σε σταυρούς. Επιπλέον, τυγχάνει της αποδοχής μεγάλου μέρους της χιακής κοινωνίας, που έχει μεν ξεκάθαρα δημοκρατικές και προοδευτικές αντιλήψεις, αλλά την απωθούν ή ακόμα και την τρομάζουν ακραίες εκφράσεις και πρακτικές. Είναι πολύ απλά, πιο αποδεκτός για τους νεοεισερχόμενους (εκλογικά) στον πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

mixailidis and 02