Στο ίδιο έργο θεατές με τις πλημμύρες στην Λαγκάδα

Αποτέλεσμα της πλήρους και χρόνιας εγκατάλειψης τα τελευταία χρόνια της Λαγκάδας και όλης της Βόρειας Χίου γενικότερα ήταν οι πλημμύρες της περασμένης παρασκευής στην περιοχή της Λαγκάδας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Χιακή Συμπολιτεία.

Στην ίδια περιοχή, προσθέτει, πριν 4 χρόνια, από ίδιας έντασης νεροποντή προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στις ιδιοκτησίες των κατοίκων.

Αναλυτικά, η Χιακή Συμπολιτεία αναφέρει τα ακόλουθα:

Εικόνες χάους και καταστροφής σε σπίτια, μαγαζιά, βάρκες και στις περιουσίες τους αντιμετώπισαν οι κάτοικοι της Λαγκάδας, μετά την πρόσφατη νεροποντή. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πλήρους και χρόνιας εγκατάλειψης τα τελευταία χρόνια της Λαγκάδας και όλης της Βόρειας Χίου γενικότερα από τους Καποδιστριακούς – Καλλικρατικούς Δήμους και από την Πολιτεία. Η θωράκιση της ιδιοκτησίας των πολιτών από τέτοια φαινόμενα, είναι υποχρέωση της Πολιτείας, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα.

Πριν 4 χρόνια, από ίδιας έντασης νεροποντή προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές στις ιδιοκτησίες των κατοίκων της Λαγκάδας. Ακολούθησαν δεκάδες συσκέψεις από όλους τους αρμόδιους φορείς και αποφασίστηκαν ενέργειες και έργα που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί ώστε να μην επαναληφθούν τέτοιας έκτασης καταστροφές. Σήμερα, 4 χρόνια μετά, με παρόμοια νεροποντή, οι καταστροφές σε ιδιοκτησίες ήταν διπλάσιες και τα ίδια σπίτια που είχαν πάθει ζημιές τότε, ακριβώς τα ίδια έπαθαν μεγαλύτερες τώρα.

Η αναγκαιότητα των αντιπλημμυρικών έργων, πρέπει επιτέλους να πάψει να αντιμετωπίζεται από την πολιτεία σαν δευτερεύον ζήτημα. Μπορεί η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων να μην «στολίζει» την εκάστοτε βιτρίνα των μνημονιακών Δημοτικών Αρχών, αλλά θωρακίζει την προστασία της ιδιοκτησίας των κατοίκων τους.

Είναι γεγονός ότι χωρίς την ενεργοποίηση των κατοίκων, αλλά και την κινητοποίηση των εργαζομένων σε Δήμο και Πυροσβεστική, οι ζημιές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες. Ωστόσο, η καταστροφή αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί.