Συγκροτήθηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τον Κώστα Περρίκο

Επιτροπή πρωτοβουλίας με την ονομασία «Κώστας Περρίκος» συγκροτήθηκε, όπως ανακοινώθηκε σήμερα, με την την ευκαιρία του εορτασμού της 74ης επετείου του ιστορικού «ΟΧΙ».

Στόχος της επιτροπής είναι η οργάνωση και διεξαγωγή σειράς εκδηλώσεων προς τιμήν του μεγάλου Χιώτη αγωνιστή, ήρωα της Εθνικής Αντίστασης κατά του Κατακτητή, Κώστα Περρίκου. Καθώς και η διενέργεια εράνου για την κατασκευή αγάλματος του ήρωα αυτού, που θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης της Χίου.

Ο αξιωματικός της Αεροπορίας Κώστας Περρίκος, που γεννήθηκε στην Καλλιμασιά Χίου, ίδρυσε το 1941 την οργάνωση ΠΕΑΝ – «Πανελλήνια Ένωση Αγωνιζομένων Νέων», η οποία ανατίναξε την έδρα της προδοτικής οργάνωσης ΕΣΠΟ στην Αθήνα, γεγονός που αναγνωρίζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη ως η πρώτη μεγάλη αντιστασιακή πράξη εντός αστικού ιστού.

Ο Κώστας Περρίκος συνελήφθη και εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του, από τους Γερμανούς, στις αρχές του 1943.

Η φωτογραφία του αγάλματος του Κώστα Περρίκου είναι από την οδό Γλάδστωνος, στην Αθήνα, όπου βρισκόταν το κτίριο της εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης ΕΣΠΟ, το οποίο και ανατίναξαν ο Περρίκος και οι σύντροφοί του, στις 20 Σεπτεμβρίου 1942.