Συμμορφώνεται στις απαιτήσεις Σένγκεν ο αεροσταθμός Χίου

Θωρακίζεται, σύμφωνα με τις απαιτήσεις Σένγκεν, ο αεροσταθμός στον κρατικό αερολιμένα Χίου, με έργα που αφορούν τον έλεγχο και την ασφάλεια των αποσκευών, οι οποίες φορτώνονται στα αεροσκάφη.

Μέχρι σήμερα, οι αποσκευές αυτές παραδίδονται για έλεγχο από ειδικό μηχάνημα που χειρίζονται άνδρες της αστυνομίας, οι οποίοι και επικολλούν – μετά τον έλεγχο – το σχετικό αυτοκόλλητο ασφαλείας.

Στη συνέχεια ο επιβάτης παίρνει την ελεγμένη αποσκευή του, την μεταφέρει στο γκισέ της αεροπορικής εταιρείας και την παραδίδει για ζύγιση, καταγραφή και φόρτωση.

Στη διαδικασία αυτή υπάρχει ένα κενό ασφαλείας, μεταξύ του διενεργηθέντος αστυνομικού ελέγχου και της παράδοσης της αποσκευής, κατά το οποίο – θεωρητικά – ο καθένας θα μπορούσε να τοποθετήσει εντός της αποσκευής οτιδήποτε και να το περνούσε στο εσωτερικό του αεροσκάφους, αφού δεν ακολουθεί πλέον νέος έλεγχος.

Με το έργο, που ήδη εκτελείται και ολοκληρώνεται εντός των ημερών, το μηχάνημα ελέγχου τοποθετείται δίπλα στα γκισέ των αεροπορικών εταιρειών. Οι επιβάτες πρώτα θα παραδίδουν για ζύγιση και καταγραφή την αποσκευή στην αεροπορική εταιρεία και εν συνεχεία θα την περνούν από τον έλεγχο του μηχανήματος. Μετά τον έλεγχο η αποσκευή θα οδηγείται – χωρίς μεσολάβηση του επιβάτη – στο συνεργείο φόρτωσης του αεροσκάφους. Εννοείται δε ότι αν δεν κρίνεται ασφαλής θα κρατείται και θα αναζητείται ο ιδιοκτήτης της, για περαιτέρω μακροσκοπικό έλεγχο.

Με τον τρόπο αυτόν, διασφαλίζεται ο έλεγχος έως την τελική είσοδο της αποσκευής στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

aerostath_2