Τρεις νεκροί και τραυματίες ο απολογισμός της πολύωρης ομηρίας στο Σίδνεϊ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21:38 Τίτλοι τέλους έπεσαν στο θρίλερ της ομηρίας στο Σίδνεϊ με την έφοδο πάνοπλων κομάντο της αστυνομίας στο κεντρικό καφέ όπου 49χρονος Ιρανός κρατούσε επί 16 ώρες ομήρους εργαζόμενους και πελάτες, όπως μεταδίδει το in.gr.

Έπειτα από ώρες σύγχυσης και αντικρουόμενων πληροφοριών σχετικά με το εάν υπάρχουν νεκροί, η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας επιβεβαίωσε σε ενημέρωση του Τύπου πως δύο όμηροι και ο δράστης είναι νεκροί, λέγοντας ότι η απόφαση για επέμβαση ήλθε έπειτα από πυροβολισμούς εντός του καφέ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:08 Η έφοδος των ειδικών δυνάμεων

Με τουλάχιστον δύο νεκρούς, μεταξύ των οποίων και ο δράστης, έληξε πριν λίγη ώρα η πολύωρη ομηρία δεκάδων ανθρώπων σε καφετέρια στο κέντρο του Σίδνεϊ. Η αστυνομία, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, πραγματοποίησε έφοδο, κατά την οποία σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών και τραυματίσθηκαν αρκετοί όμηροι, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ένας εξ αυτών υπέκυψε.

Συναγερμός στο Σίδνεϊ, ένοπλος κρατά ομήρους σε καφετέρια (ΕΝΗΜ: 08:56)

Συναγερμός στο Σίδνεϊ, καθώς ένοπλος κρατά ομήρους σε καφετέρια: Το κτίριο είναι περικυκλωμένο, η αστυνομία βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ένοπλο αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το κίνητρό του.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σίπιον, οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με βεβαιότητα εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Ωστόσο, όμηροι εξαναγκάστηκαν να κρατήσουν σημαία με αραβικά γράμματα στα τζάμια της καφετέριας, ενισχύοντας τους φόβους πως ίσως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια με «ισλαμιστικό άρωμα». Το Σίνδεϊ ανησυχεί τους τελευταίους μήνες για τον κίνδυνο «συμπαθούντων» προς την τζιχαντιστική ISIS που μπορεί να προχωρήσουν σε μεμονωμένες ενέργειες τυφλής βίας.

Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας αναφέρει πως ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται όμηροι δεν έχει διευκρινιστεί.

To σημείο που βρίσκεται το καφέ είναι κεντρικότατο: Η έδρα της Κεντρικής Τράπεζας, το περιφερειακό Κοινοβούλιο και προξενεία (ανάμεσά τους και το αμερικανικό) βρίσκονται στα γύρω τετράγωνα.

Όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, από ένα παράθυρο του καφέ είναι ορατή μια μαύρη σημαία με ένα λευκό αραβικό κείμενο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση.

Συνολικά πέντε άτομα (πρώτα τρεις, και στη συνέχεια άλλοι δύο) κατάφεραν να ξεφύγουν, βγαίνουν τρέχοντας από το καφέ, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Νωρίτερα, ο αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, ανέφερε πως δεν έχει γίνει γνωστό εάν το περιστατικό έχει πολιτικά κίνητρα, αν και όπως είπε, «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι θα μπορούσε να είναι έτσι». Ανακοίνωσε ακόμη πως συγκάλεσε την Εθνική Επιτροπή Ασφάλειας για να ενημερωθεί σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα.

Διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Lindt Australia, της εταιρείας υπό την ευθύνη της οποίας λειτουργεί η καφετέρια δήλωσε ότι στο κατάστημα εργάζονται περίπου 10 άνθρωποι και ότι πιθανότατα μέσα σε αυτό βρίσκονται άλλοι 30 πελάτες.
Τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν νωρίτερα ότι το παγκοσμίου φήμης κτήριο της Όπερας του Σίδνεϊ έχει εκκενωθεί καθώς εντοπίστηκε ύποπτο πακέτο.

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ έχουν εκκενώσει το κτήριο του προξενείου τους το οποίο βρίσκεται κοντά στην καφετέρια. Η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής διευκρίνισε ότι μόνο το απαραίτητο προσωπικό παρέμεινε στο προξενείο.

Το προξενείο έχει επίσης εκδώσει προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στο Σίδνεϊ, προτρέποντας τους να «διατηρήσουν υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης και να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της προσωπικής τους ασφάλειας».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

http://aje.me/16nxjED