Συνεχίζουν κανονικά την αποχή τους οι δικηγόροι

Συνεχίζεται κανονικά η αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους, ενώ αύριο το μεσημέρι συνέρχεται εκ νέου η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, για να αποφασίσει την περαιτέρω στάση του κλάδου.

Στη Χίο, όπως έγινε γνωστό από τον Δικηγορικό Σύλλογο Χίου, δεν διεξάγονται δίκες, όπως – άλλωστε – και σε όλη τη χώρα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, που υπάρχει θέμα παραγραφής αδικημάτων κ.λπ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι δικηγόροι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αποχή και την προσεχή εβδομάδα,, αφού το υπουργείο Δικαιοσύνης επιμένει στην προώθηση των αλλαγών στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Γιατί απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι

Οι δικηγόροι της χώρας με την αποχή από τα καθήκοντά τους διαμαρτύρονται για την τροποποίηση του ισχύοντος Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που προωθεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, εισάγονται διατάξεις, με τις οποίες:

α) Επανακαθορίζεται το σύνολο των ρυθμίσεων, αλλά και της όλης φιλοσοφίας της διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, με δραματική φαλκίδευση των δικαιωμάτων των οφειλετών των τραπεζών, ιδίως αναφορικά με τα ζητήματα πλειστηριασμών ακινήτων και την ενίσχυση των προνομίων των τραπεζών και τον περιορισμό των εν γένει δικαιωμάτων εργαζομένων, δημοσίων υπαλλήλων, ασφαλιστικών οργανισμών, εγχειρόγραφων δανειστών, υπέρ των προνομίων των εμπραγμάτων προνομιούχων, ήτοι των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ρυθμίσεις που έρχονται σε συνέχεια σειράς βαρύτατα δυσμενών μέτρων κατά της μικρής και μεσαίας τάξης ή της μικρής ιδιοκτησίας.

β) Καταργείται η εμμάρτυρη απόδειξη, με αποτέλεσμα να καθίσταται άνευ ουσιαστικού περιεχομένου η αποδεικτική διαδικασία και να αναιρείται κάθε έννοια δίκαιης δίκης.

γ) Διατηρείται η καταβολή εξοντωτικών παραβόλων και η επέκταση του αγωγώσιμου, που έχουν οδηγήσει σε οιονεί αρνησιδικία, ενόψει της δραματικής οικονομικής κατάστασης των πολιτών.