Συντελείται στη Χίο ένα μικρό θαύμα κοινωνικής αλληλεγγύης

Ρούχα για να ντύσουν την μισή Ελλάδα διαθέτουν οι Χιώτες και οι Χιώτισσες στις ντουλάπες και τα μπαούλα τους. Τουλάχιστον αυτό αποδεικνύει η εντυπωσιακή δραστηριότητα της «Ιματιοθήκης της Αγάπης», της οποίας οι αποστολές δεμάτων φτάνουν πλέον εκτός της Χίου στα γειτονικά νησιά αλλά και σε Αθήνα –Πειραιά.

Ο εντυπωσιακός απολογισμός της πρωτοβουλίας της Μητρόπολης Χίου για την χρονιά που τελειώνει, περιλαμβάνει εκτός από κυριολεκτικά χιλιάδες δέματα με είδη ιματισμού σε άπορους κάθε κατηγορίας, φροντίδα για την αμφίεση τελετών γάμου, βαπτίσεων, ακόμα και κηδείας. Αφού, όσο μακάβριο και αν ακούγεται, μοναχικοί ασθενείς, που απεβίωσαν στο Νοσοκομείο, δεν είχαν ρούχα, ώστε να ταφούν με αξιοπρέπεια.

«Εμείς τον Θεό τον βλέπουμε καθημερινά εδώ πέρα» σχολίαζαν οι πατ.ς Αντώνιος Τσουκαλάς και Μιχαήλ Ζευγιός που ακάματα εδώ και τρία χρόνια παλεύουν καθημερινά να απαλύνουν τις συνέπειες της κρίσης για εκατοντάδες συνανθρώπους μας ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας ή εθνικότητας.

imatiothik 003

Συντελείται ένα μικρό θαύμα

Και πράγματι εκεί ψηλά στο μοναστήρι του Αγίου Στεφάνου πάνω από την Κλειδού συντελείται καθημερινά ένα μικρό θαύμα.

Βασισμένο όχι στην θεϊκή παρέμβαση, αλλά στην δύναμη ψυχής των ιερέων και των λιγοστών εθελοντριών που έχουν αναλάβει την διαλογή, το πλύσιμο, το σιδέρωμα και την τακτοποίηση ανά είδος των δεκάδων δεμάτων με ρούχα που καταφθάνουν από όλη τη Χίο στο μικρό κελί που χρησιμεύει για την αποθήκευση των ρούχων.

«Ο Θεός ποτέ δεν μας εγκαταλείπει. Μόλις φύγει μια μεγάλη ποσότητα, αμέσως μετά πολλές φορές θα παραλάβουμε μια νέα», λέει ο π. Μιχαήλ που από τον ναό της Αγίας Τριάδας στην Ελάτα, όπου είναι εφημέριος και τα Θυμιανά όπου διαμένει, πηγαίνει καθημερινά στον Άγιο Στέφανο, διασχίζοντας τη μισή Χίο.

Το παράπονό τους; «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με όσα ρούχα χαρίζουμε. Η Ιματιοθήκη της Αγάπης δεν μπορεί να λειτουργεί στη συνείδηση μας ως σκουπιδοτενεκές. Και αν θέλουν όσοι μας φέρνουν ρούχα να βοηθήσουν και εμάς, καλό θα είναι να τα φέρνουν πλυμένα και αν είναι δυνατόν σιδερωμένα ώστε να μπορούμε να τα διαχειριστούμε με ευκολία», καταλήγουν.

Εντυπωσιακός ο απολογισμός

«Είναι πράγματι εντυπωσιακό πόσα ρούχα έχουμε στις ντουλάπες μας και δεν χρησιμοποιούμε. Πολλές φορές βλέπουμε ρούχα ακόμα και με τα ταμπελάκια της τιμής πάνω τους. Ακόμα και τώρα με τη κρίση, που όλοι είναι επιφυλακτικοί, οι ποσότητες που παραλαμβάνουμε είναι αμείωτες. Φανταστείτε, λοιπόν, τι συνέβαινε προ κρίσης», σχολίασε μια εθελόντρια, ζητώντας παράλληλα τη βοήθεια όλων μας, αφού οι ανάγκες σε παπούτσια είναι μεγάλες και δύσκολα καλύπτονται.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο απολογισμός του 2014 για την Ιματιοθήκη της Αγάπης. Η παραλαβή ρουχισμού έφθασε τα 4.209 δέματα, ενώ αντίστοιχα παραδόθηκαν 5.796 απευθείας σε ενδιαφερόμενους στη Χίο και 7.006 δέματα έφυγαν σε Αθήνα –Πειραιά, για τις ανάγκες άστεγου πληθυσμού, αλλά και σε πολλές εμπόλεμες ζώνες στον πλανήτη, μέσω των Γιατρών του Κόσμου.

Δέματα έφθασαν ακόμα στη Λέσβο για τις ανάγκες των μεταναστών και του ΠΕΦΙΠ, ενώ τοπικά οι φορείς που έγιναν κοινωνοί της βοήθειας από την «Ιματιοθήκη» είναι το Δημόσιο και το Γηροκομείο Καρδαμύλων, οι φυλακές και βεβαίως οι μετανάστες.