Σφοδρές αντιδράσεις για τα τέλη

Κάτω από τα σφοδρά πυρά των συνδυασμών της αντιπολίτευσης υπερψηφίστηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στη οικονομική επιτροπή οι αυξήσεις στα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού.

Τέλη που θα επιβαρύνουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κατ’ ελάχιστο 3 έως 4 ευρώ μηνιαίως, ενώ η επιβάρυνση για ορισμένες περιοχές, αναμένεται να είναι αρκετά παραπάνω.

Οι αυξήσεις αυτές, που πρώτος αποκάλυψε ο Αστραπάρης (εδώ), αφορούν την πλειονότητα των κατοίκων, πλην κάποιων εξαιρέσεων, ενώ μειώσεις προβλέπονται μόνο σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως ΑμεΑ, πολύτεκνοι και άποροι που καταθέτοντας τα ανάλογα δικαιολογητικά θα απολαμβάνουν έκπτωση στα δημοτικά τέλη 50% αντί 25% που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Στρατής Γδύσης αρνήθηκε να προσδιορίσει με ακρίβεια το οικονομικό όφελος που θα προκύψει για τον δήμο Χίου, χαρακτηρίζοντας – ωστόσο – το νέο σύστημα υπολογισμού «δίκαιο και με κοινωνική ευαισθησία. Δίκαιο γιατί όλοι θα πληρώνουν το ίδιο για τις ίδιες υπηρεσίες και με κοινωνική ευαισθησία, αφού προβλέπονται εκπτώσεις για όσους έχουν ανάγκη». Ο ίδιος υπολόγισε την ετήσια απόκλιση εσόδων –ε ξόδων μέχρι και 500.000 ευρώ μέχρι τώρα και πιεζόμενος το όφελος από τις αυξήσεις 100 έως 200 χιλιάδες ευρώ. Επίσης, σημείωσε ότι στην παρούσα φάση δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για το ύψος των εσόδων, αφού καθημερινά σχεδόν, ο αριθμός των ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων αλλάζει.

Πολ. Λαμπρινούδης: «΄Αλλα λέει ο προϋπολογισμός»

Για σοβαρή απόκλιση από αυτά που προβλέπει ο προϋπολογισμός του δήμου Χίου, που πρόσφατα ψηφίστηκε, έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης, καλώντας την πλειοψηφία να αποσύρει το θέμα και να το εξετάσει εκ νέου, υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης αλλά και των ιδιαιτεροτήτων που επικρατούν στα χωριά.

Άποψη που υποστήριξε και ο κ. Στέλιος Καμπούρης, υπολογίζοντας ότι με τα σημερινά δεδομένα ο χιώτικος λαός θα πληρώσει επιπλέον 1.136.000 ευρώ επιπλέον για καθαριότητα και φωτισμό! Παράλληλα, υπενθύμισε ότι σε σχετική ερώτηση του στη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού ο κ. Γδύσης είχε αρνηθεί κάθε πρόθεση επιβολής αυξήσεων στα ανταποδοτικά.

Και οι δύο κάλεσαν την δημοτική αρχή να εγκαταλείψει την άσκηση πολιτικής με λογιστικά κριτήρια και με μνημονιακά χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την για πιστή εφαρμογή των κυβερνητικών εντολών.

Ερμ. Φρεζούλη Υπέρμετρες και άδικες οι αυξήσεις

Σκληρή και τεκμηριωμένη κριτική άσκησε και η επικεφαλής της «Χιακής Συμπολιτείας» κα Ερμιόνη Φρεζούλη, τονίζοντας ότι «είναι παράδοξο να μιλάτε για μειώσεις και κοινωνική ευαισθησία όταν επιβάλετε αυξήσεις που φτάνουν στον τριπλασιασμό σε ορισμένες περιοχές».

Η ίδια επικεντρώνοντας τη κριτική της και στο τρόπο υπολογισμού που γίνεται βάση των τετραγωνικών μέτρων, χαρακτήρισε «στρεβλό» και «άδικο το γεγονός να πληρώνει λιγότερα τέλη μια οικογένεια τριών ατόμων που ζει σε ένα σπίτι 60 τ.μ. από έναν ηλικιωμένο που έτυχε να ζει μόνος σε ένα σπίτι 100 τ.μ. Κάλεσε την δημοτική Αρχή να λάβει υπόψη όλες τις παραμέτρους όπως π.χ. τα έσοδα από την σύμβαση ανακύκλωσης με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης που πρόκειται να υπογραφεί σύντομα, την μείωση του όγκου απορριμμάτων που θα προέλθει από αυτήν και αρκετά ακόμη που όπως είπε καθορίζουν το νέο σύγχρονο πλαίσιο υπολογισμού της χρέωσης των νοικοκυριών. «Εσείς αντί όλων αυτών απλά επιβάλατε αυξήσεις», κατέληξε.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Γιώργος Αμπαζής, καλώντας την δημοτική Αρχή να επιβάλει αυξήσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και να αναιρέσει την πολιτική αυξήσεων στα χωριά, αφού πλην της Αμανής που προβλέπονται μειωμένα τέλη, υπάρχουν και χωριά όπως Αμάδες, Καμπιά, Σπαρτούντα κ.λπ., που έχουν τις ίδιες ανάγκες και τα ίδια προβλήματα. Παράλληλα ζήτησε και την πρόβλεψη μειώσεων σε ανέργους.