Τάξη και ισονομία επιχειρεί ο Δήμος στα δημοτικά ακίνητα

Την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε με τα ενοικιασμένα σε ιδιώτες επιχειρηματίες δημοτικά ακίνητα έφερε στην επιφάνεια η τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χίου.

Εκεί όπου ακόμα μαι φορά αποκαλύφθηκαν σκανδαλώδεις συμβάσεις υπέρ των ιδιωτών όπου παρά τα αναντίστοιχα με τις πραγματικές αξίες ενοίκια που πληρώνουν, κάποιοι ζητούσαν περαιτέρω μειώσεις, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις όπου ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιχειρηματίες ζητούσαν παράταση των συμβάσεων.

Χαρακτηριστική περίπτωση μία επιχειρηματίας σε απομακρυσμένο πάντως χωριό που στεγάζει την επιχειρηματική της δραστηριότητα τουριστικού χαρακτήρα σε ακίνητο συνολικού εμβαδού 245 τ.μ ζήτησε μείωση ενοικίου “λόγω κρίσης” την στιγμή που το ενοίκιο που καταβάλει ανέρχεται στο… ιλλιγιώδες ποσό των 87 ευρώ μηνιαίως!  Σε λίγα μέτρα, μάλιστα, απόσταση από την συγκεκριμένη επιχείρηση λειτουργεί άλλη ανάλογη πάλι σε δημοτικό ακίνητο συνολικού εμβαδού 301 τ.μ με τιμή ενοικίου ωστόσο υπερτριπλάσια, δηλαδή 301 ευρώ μηνιαίως.

Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση, πάλι σε χωριό, όπου εκμισθωτής δημοτικού ακινήτου αφού άφησε απλήρωτα ενοίκια και λογαριασμούς ρεύματος , προχώρησε στη καταγγελία σύμβασης παραδίδοντας μάλιστα τα κλειδιά σύμφωνα τουλάχιστον με σχετική διαπιστωτική πράξη. Όπως, όμως, χαρακτηριστικά ειπώθηκε “είχε και άλλα κλειδιά” με αποτέλεσμα να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται το ακίνητο μέχρι σήμερα χωρίς κανείς να τον ενοχλεί για μήνες ολόκληρους. Μέχρι την Τετάρτη τουλάχιστον όταν το θέμα έφθασε στην αίθουσα του Δ.Σ, όπου αποφασίσθηκε η δια της βίας έξωση του καταληψία.

Στον αντίποδα, δεκτές έγιναν αιτήσεις επαγγελματιών που χρόνια τώρα συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και παρότι αυξημένες ζήτησαν μειώσεις ενοικίων που πλέον μπορούν να θεωρηθούν υπέρογκα όπως π.χ καταστηματάρχη σε κεντρικό δρόμο της πόλης που πληρώνει το ποσό των 564 ευρώ μηνιαίως για κατάστημα 60 τ.μ.

Όλα τα παραπάνω, βέβαια, αποτελούν απλά ένα δείγμα της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί στον δήμο Χίου με τις σκανδαλώδης διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα σε παρόμοια εκμισθούμενα δημοτικά ακίνητα. Όπως φάνηκε από τις αποφάσεις η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σταδιακά στην άρση τέτοιου είδους φαινομένων, αφού κάποιες από τις αιτήσεις που συζητήθηκαν έγιναν αποδεκτές, ενώ κάποιες άλλες απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες έως και προκλητικές.