Ταπεινωτικά και παράνομα τα συρματοπλέγματα για τους μετανάστες

Ταπεινωτική μεταχείριση για την οποία η χώρα μας έχει καταδικασθεί πολλές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, χαρακτηρίζει την περίφραξη των ξύλινων οικίσκων υποδοχής των μεταναστών, στην περιοχή του λιμανιού, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες Χίου «Λάθρα;».

Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει την συγκεκριμένη ενέργεια του λιμενάρχη Χίου, κάνει γνωστό ότι ήδη έχει καταθέσει προσφυγή στον Συνήγορο του Πολίτη για την ακαταλληλότητα του χώρου και δηλώνει ότι «πλέον οφείλουμε να καταφύγουμε στα προβλεπόμενα μέτρα για την τήρηση της νομιμότητας».

Για την περίφραξη του συγκεκριμένου χώρου στο ρεπορτάζ μας, στις 27 Νοεμβρίου 2014 και υπό τον τίτλο «Συρματοπλέγματα γύρω από τα άθλια παραπήγματα για τους μετανάστες» επισημαίναμε – μεταξύ άλλων – ότι «οι απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες προσωρινής κράτησης των μεταναστών, που καταφτάνουν στη Χίο και επιτηρούνται από το Λιμεναρχείο, έγιναν ακόμα χειρότερες, μετά την κατασκευή μεταλλικής περίφραξης, που περιορίζει ακόμα περισσότερο τον ούτως ή άλλως περιορισμένο χώρο κράτησής τους».

Τι έγινε η αναζήτηση χώρου;

Στην ανακοίνωση – καταγγελία της η «Λάθρα;» επισημαίνει, αναλυτικά, τα ακόλουθα:

Εδώ και χρόνια υπάρχει διαρκής κατακραυγή για τις άθλιες παράγκες που συντηρεί το Λιμεναρχείο Χίου, όπου στοιβάζει πολλές δεκάδες ανθρώπων για ημέρες. Ένα ξύλινο παράπηγμα, και δύο περίπτερα της έκθεσης αγροτοτουρισμού, μαζί με δύο χημικές τουαλέτες και μία ντουζιέρα σε χώρο πάρκινγκ, υποτίθεται ότι κάλυπταν τις ανάγκες εκατοντάδων προσφύγων από την Συρία όλους τους προηγούμενους μήνες.

Μέχρι πρόσφατα, τουλάχιστον, υπήρχε η συζήτηση για την αναζήτηση έτερου χώρου, διότι ήταν ολοφάνερο ότι δεν ήταν δυνατόν να κρατούνται άνθρωποι σε τέτοιες συνθήκες. Ξαφνικά και με αστεία επιχειρήματα ο Λιμενάρχης Χίου κ. Αργυράκης νομιμοποίησε την αθλιότητα και αιτιολόγησε ότι έτσι «συμμάζεψε το χώρο» αφού «δεν ήταν εικόνα αυτή για την είσοδο του λιμανιού». Δηλαδή με τον πλέον επίσημο τρόπο όχι μόνο δεν μεριμνά για να τελειώνει αυτό το αίσχος που μας ντροπιάζει ως κοινωνία αλλά πλέον δηλώνει εμπράκτως ότι ο υπάρχων χώρος πληροί τις νόμιμες προδιαγραφές κράτησης.

Μπορεί το λιμεναρχείο να μην έχει χρήματα ούτε για τα ελάχιστα (υποχρεωθήκαμε να ζητήσουμε ακόμη και νερό από την τοπική κοινωνία για να δώσουμε στους πρόσφυγες) και την ίδια στιγμή να βρίσκει χρήματα για την περίφραξη 100 τ.μ. Μπορεί να κλείνει τα αυτιά του στην κατακραυγή για αυτή την αθλιότητα, να ρίχνει την ευθύνη στην αυτοδιοίκηση και τους τοπικούς φορείς για την εξεύρεση χώρου φιλοξενίας και ταυτόχρονα να περιφράσσει κοτέτσια, καταδεικνύοντας απερίφραστα την κεντρική πολιτική για μετανάστες και πρόσφυγες.

metanastes 3

Ταπεινωτική μεταχείριση

Να θυμίσουμε, λοιπόν, σε κάθε αρμόδιο ότι ο εγκλεισμός σε αυτές τις συνθήκες συνιστά ταπεινωτική μεταχείριση για τις οποίες η χώρα μας έχει καταδικασθεί πολλές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Για την πρόσφατη περίφραξη της αθλιότητας των οικίσκων του λιμεναρχείου είναι πλεονασμός να καταδικάσουμε τους εμπνευστές της διότι το μόνο που όπως φαίνεται ηρεμεί τις ανησυχίες τους για την συνεχιζόμενη αθλιότητα, είναι μερικά ακόμη μέτρα με κάγκελα. Από πλευρά μας ήδη έχουμε καταθέσει προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη για την ακαταλληλότητα του χώρου και πλέον οφείλουμε να καταφύγουμε στα προβλεπόμενα μέτρα για την τήρηση της νομιμότητας.

Τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες;

Εν τω μεταξύ, ας απαντήσουν οι υπεύθυνοι τα αυτονόητα ερωτήματα που προκύπτουν από αυτή την ενέργεια:
Από πού προκύπτει με βάση τις χρήσεις του λιμανιού ότι υπάρχει επίσημος χώρος κράτησης στο λιμάνι, ώστε να τον περιφράξει το λιμεναρχείο; Έχει το Λιμεναρχείο τις νόμιμες αδειοδοτήσεις που απαιτούνται, ώστε να περιφράξει τον χώρο, ο οποίος χρησιμοποιείται για την στάθμευση φορτηγών αυτοκινήτων; Το Λιμενικό Ταμείο έχει δώσει έγκριση για την περίφραξη αυτή; Η εποπτεύουσα Αρχή είναι σύμφωνη με αυτή την ενέργεια; Πόσους ανθρώπους με βάση τις κείμενες διατάξεις χωρά αυτή η αθλιότητα που νομίζετε ότι νομιμοποιήσατε με την περίφραξη; Πόσο κόστισε το όλο εγχείρημα κι από πού ξαφνικά βρέθηκαν τα κονδύλια;

Κύριοι, έχετε την ψευδαίσθηση ότι η περίφραξη του χώρου με σύρματα νομιμοποιεί την κράτηση ανθρώπων σε αυτά τα απάνθρωπα παραπήγματα. Είστε γελασμένοι. Με την πράξη σας εκθέτετε για ακόμη μια φορά το νησί και ευτελίζετε τις διατάξεις του νόμου για την υποδοχή προσφύγων, καταπατώντας ταυτόχρονα θεμελιώδεις ανθρώπινες αξίες.