Την φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, προτείνει ο Κ. Τριαντάφυλλος

Την φορολόγηση των εσόδων του ηλεκτρονικού εμπορίου και της ψηφιακής οικονομίας, γενικότερα, έθεσε ο βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ κ. Κώστας Τριαντάφυλλος, κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη.

Επεσήμανε ότι προκαλείται πολύ μεγάλος προβληματισμός, για τον τρόπο με τον οποίο φορολογείται ο πλούτος που παρέχεται στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο ή η ψηφιακή οικονομία είναι πλέον ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας και της εθνικής οικονομίας. Ανέφερε δε τα παραδείγματα της Google, της Amazon, της Apple, του Facebook, της Microsoft.

Ο κ. Τριαντάφυλλος τόνισε ότι, το ζήτημα είναι το πώς αντιμετωπίζουμε εμείς σε εθνικό επίπεδο την φοροαποφυγή αυτών των επιχειρήσεων, οι οποίες είτε χρησιμοποιούν πολλά τεχνάσματα σε σχέση με την εσωτερική τους λειτουργία, δηλαδή μεταξύ μητρικής, θυγατρικής και της έδρας τους, είτε κοστολογούν πολύ ψηλά υπηρεσίες, τις οποίες παρέχει η μητρική εταιρία, και η μητρική εταιρία τελικά εδρεύει σε μια χώρα με πολύ χαμηλό συντελεστή φορολόγησης.

Ενημέρωσε δε την Βουλή ότι, ο ίδιος έχει καταθέσει μαζί με άλλους τριάντα επτά βουλευτές σχετική πρόταση ψηφίσματος στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Διατύπωσε δύο προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου:

Α) Να ζητήσει η χώρα μας, μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της συζήτησης για την εμπορική σύμβαση – συμφωνία με τις ΗΠΑ, να υπάρχει η φορολόγηση εκεί που καταναλώνεται, εκεί που παρέχεται υπηρεσία, εκεί που βρίσκεται ο πελάτης. Να εισπράττεται ο ΦΠΑ, εκεί που υπάρχει ο πελάτης. Όταν κάποιος αγοράζει βιβλίο της «Αmazon» στην Ελλάδα, να το αγοράζει με τον ελληνικό ΦΠΑ.

Β) Να υπάρξει επιτέλους ένα απλό και διαφανές σύστημα στη διεθνή ψηφιακή οικονομία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλες οι συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, που είναι πάρα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ, να περνάνε πλέον με έναν διεθνή φόρο – αυτή είναι η πρόταση του ψηφίσματος που κατέθεσα στο Συμβούλιο της Ευρώπης – κατ’ αντιστοιχία του διεθνούς φόρου για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.