Τιμήθηκε η μάχη του Αίπους, συνεχίζονται και την Κυριακή οι εκδηλώσεις

Με την απονομή επάθλων και αναμνηστικών στους αθλητές που έλαβαν μέρος στον «Δρόμο Θυσίας Αίπους», ολοκληρώθηκαν λίγο μετά το μεσημέρι του Σαββάτου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης της μάχης του Αίπους, που οργανώνει ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Βροντάδου.

Στην εκδήλωση έλαβαν μέρος δεκάδες αθλητές και πεζοπόροι και στις δύο παράλληλες εκδηλώσεις, που διεξήχθησαν στην περιοχή.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίζεται και την Κυριακή κι έχει ως ακολούθως:

Συμμετοχή στις τιμητικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Καθ. Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Βροντάδου στη μνήμη των Πεσόντων

7:00 π.μ.: Θεία Λειτουργία, Μνημόσυνο και Τρισάγιο στη μνήμη των Πεσόντων, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου.

11:00 π.μ.: Τρισάγιο στη μνήμη των Πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αίπους.

Παρουσίαση του βιβλίου «Ο Μακεδονομάχος Ναύαρχος Ιωάννης Ν. Δεμέστιχας», στην αίθουσα εκδηλώσεων Φ.Ο.Β.

Στο βιβλίο καταγράφεται η δράση του Ναύαρχου Ιωάννη Δεμέστιχα που συμμετείχε σε κάθε αγώνα της Ελλάδας: Κίνημα Στρατιωτικού Συνδέσμου, Μακεδονικός αγώνας, Απελευθέρωση της Χίου και των νησιών του Αιγαίου, Α΄ και Β΄ Βαλκανικός πόλεμος, Κίνημα Εθνικής Αμύνης, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, Μικρασιατική καταστροφή, Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος – Μέση Ανατολή.

7:00 μ.μ.: Παρουσίαση του βιβλίου από τον Αντιναύαρχο ΠΝ και επίτιμο Αρχηγό Στόλου, κ.Γρηγόρη Δεμέστιχα.

Αποσπάσματα, με παράλληλη προβολή ιστορικού οπτικοακουστικού υλικού, θα διαβάσουν οι μαθητές/τριες του Γυμνασίου Βροντάδου: Μαρία Κυλαδίτη, Πηνελόπη Τερζή, Βέρα Χανδρά, Ωραιάνθη Τσιρώνη, Υπατία Ζαννίκου, Παναγιώτης Αρμένης και Όμηρος Γιαννάς. Επιμέλεια: Άρτεμις Καστάνια, Αντώνης Νικολάου.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα διατεθεί από το «Ίδρυμα Μαρία Τσάκος – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης», ανάτυπο της επετειακής ομιλίας του αντιναυάρχου Ι. Δεμέστιχα που εκφωνήθηκε την 11η Νοεμβρίου 1951 στην αίθουσα του Φιλοτεχνικού Ομίλου Χίου.

Εκ μέρους του Ιδρύματος χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γενικός Διευθυντής του, υποναύαρχος ΛΣ (ε.α.) κ. Σταύρος Μιχαηλίδης.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα εκτεθεί ο πίνακας «Αρκαδία» του λαϊκού ζωγράφουΑριστείδη Γλύκα, από τη συλλογή του κ. Γιώργου Ν. Μπαχά.