Τι ανταποδοτικά τέλη θα πληρώσουμε το 2015 – Αναλυτικοί πίνακες

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 τίθενται σε ισχύ τα νέα αυξημένα ανταποδοτικά τέλη (καθαριότητας και φωτισμού), που ενέκρινε στην τελευταία – 23 Δεκεμβρίου 2014 – συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Χίου.

Τα νέα τέλη είναι αυξημένα σε ποσοστό από 1,90% έως και 177,3%, ανάλογα με την περιοχή και σε σύγκριση με εκείνα που ίσχυαν το 2014.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις μετράνε στο Νεχώρι (177,3%), αλλά πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι συντελεστές για την συγκεκριμένη περιοχή ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα (0,66 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο). Οι μικρότερες αυξήσεις αφορούν τα χωριά του Πελινναίου (Αμάδες, Βίκι, Καμπιά και Σπαρτούντα), τα οποία μπήκαν στην κατηγορία της ευνοϊκής «ρήτρας Αμανής» και είναι περίπου 1,90% (από 1,08 σε 1,10 ευρώ/τ.μ.).

Στα ίδια επίπεδα παραμένουν τα ανταποδοτικά τέλη για τον πρώην δήμο Ομηρούπολης και ειδικότερα για την περιοχή του Βροντάδου, όπου υπήρχε ο υψηλότερος συντελεστή (1,83 ευρώ/τ.μ.), στον οποίο και «αναρριχήθηκαν» και οι συντελεστές των άλλων περιοχών του δήμου Χίου.

Να υπενθυμίσουμε ότι η αρχική πρόταση της εκτελεστικής επιτροπής του δήμου Χίου (δήμαρχος και αντιδήμαρχοι) και εν συνεχεία της οικονομικής επιτροπής προς το δημοτικό συμβούλιο ήταν να καθιερωθεί ενιαίος συντελεστής για όλες τις περιοχές ανάλογο με εκείνον της πόλης της Χίου (1,57 ευρώ/τ.μ.), με εξαίρεση την περιοχή της Αμανής, όπου λόγω ρήτρας, ο νέος συντελεστής ορίζεται σε 1,10 ευρώ/τ.μ.

Να σημειώσουμε ότι αυξάνεται και ο συντελεστής των τελών δημοτικού φωτισμού από 0,06 ευρώ σε 0,07 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για όλο τον δήμο Χίου.

Στον πίνακα που παραθέτουμε αποτυπώνονται τα νέα ανταποδοτικά τέλη για κατοικίες επιφάνειας 50, 70, 90, 110, 130 και 150 τ.μ. σε όλες τις περιοχές της Χίου, η διαφορά σε ευρώ, καθώς και ποσοστιαία σε σύγκριση με τα ισχύοντα τέλη.

teli antap

Θρίλερ η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου

Στη συνεδρίαση της 23ης Δεκεμβρίου 2014, η δημοτική αρχή δια του αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Γιώργου Μπελέγρη και εν συνεχεία δια του δημάρχου κ. Μανώλη Βουρνού έκανε στροφή και πρότεινε ο νέος συντελεστής να ορισθεί στο 1,83 ευρώ/τ.μ., στον υψηλότερο που υπήρχε για την περιοχή του Βροντάδου, ενώ κατά τα λοιπά στην «ρήτρα Αμανής» θα εντάσσοντο και τα χωριά του Πελινναίου.

Η πρόταση εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο σε μια ψηφοφορία που χαρακτηρίζεται ως θρίλερ, αφού την επομένη ημέρα (παραμονή Χριστουγέννων) συνεχίσθηκε και ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση και εξήχθη το συμπέρασμα ότι η πρόταση του δημάρχου πέρασε – τελικά – με 15 ψήφους, αντί των 14, που αρχικά είχαν καταμετρηθεί στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Οι νέοι συντελεστές των ανταποδοτικών τελών

Αναλυτικά, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου οι νέοι συντελεστές των ανταποδοτικών τελών διαμορφώνονται ως ακολούθως:

o Τέλη καθαριότητας – συντελεστής 1,83 ευρώ/τ.μ. για ολόκληρο τον δήμο Χίου.

o Τέλη καθαριότητας Δ.Ε. Αμανής και χωριά Πελινναίου – συντελεστής 1,10 ευρώ/τ.μ.

o Τέλη καθαριότητας για επαγγελματική χρέωση: 3,17 ευρώ/τ.μ. για Δ.Ε. Χίου

o Τέλη καθαριότητας για επαγγελματική χρέωση: 2,5 ευρώ/τ.μ. για Δ.Ε. Αγίου Μηνά, δημοτικές κοινότητες Βροντάδου και Καρδαμύλων, τοπικές κοινότητες Λαγκάδας, Λιθίου, Καταρράκτη, Καλαμωτής, Πυργίου: 2,5 ευρώ/τ.μ.

o Για όλες τις υπόλοιπες περιοχές του δήμου Χίου για επαγγελματική χρέωση ίσον με την χρέωση για κατοικία.

o Τέλη δημοτικού φωτισμού: 0,07 ευρώ/τ.μ. για ολόκληρο τον δήμο Χίου

o Μείωση 50 % των τελών καθαριότητας και φωτισμού για τις ευπαθείς ομάδες: ΑμΕΑ, πολύτεκνοι, άποροι, σύμφωνα με το άρθρο 202 του Ν. 3463/2006.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Τις έντονες αντιδράσεις όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι εισηγήσεις της δημοτικής αρχής, καθώς και η τελική απόφαση για την αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

Η Λαϊκή Συσπείρωση δήμου Χίου έχει προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014, ενώ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η δημοτική αρχή έδειξε «το πραγματικό της πρόσωπο, αυτό του φορομπήχτη και φοροεισπράκτορα».

Επίσης, η Χιακή Συμπολιτεία καταγγέλλει την επιβάρυνση των δημοτών με ισοπεδωτικό τρόπο, μετά την απόφαση της δημοτικής αρχής να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη.