Τι προτείνει για τη Χίο ο υποψήφιος βουλευτής, με το Ποτάμι, Γιάννης Μισετζής

Τις βασικές κεντρικές θέσεις που πρεσβεύει το «Ποτάμι» για τα ζητήματα που απασχολούν τη Χίο και τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού, αλλά και για τα γενικότερα ζητήματα της χώρας, παρουσιάζει με άρθρο – παρέμβασή του ο υποψήφιος βουλευτής του κόμματος στον νομό Χίου κ. Γιάννης Μισετζής.

Απευθυνόμενος στους πολίτες της Χίου, ο κ. Μισετζής επισημαίνει τα ακόλουθα:

Αγαπητοί φίλοι

είναι πλέον απόλυτα σαφές ότι οι πολίτες δεν θέλουμε κυβερνήσεις με αυτοδυναμία. Ζητάμε εθνική συνεννόηση για τα μικρά και μεγάλα θέματα της χώρας . Έχουμε καταλάβει ότι τα προβλήματα υπερβαίνουν τις δυνατότητες που έχει η κάθε πλευρά, αν αυτή βαδίσει από μόνη της στην εξουσία. Είναι αφέλεια μάλιστα να περιμένουμε από του θύτες του ελληνικού δημοσίου να αποκαταστήσουν τα ελλείμματα και να διορθώσουν τα σφάλματα που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Επειδή είναι σίγουρο μάλιστα πως αυτοί που «αξιοποίησαν» τα ατέλειωτα ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια και δεν κατάφεραν να αλλάξουν την Ελλάδα μέχρι σήμερα, δεν θα το καταφέρουν ούτε και τώρα, το Ποτάμι θα επιχειρήσει από τη θέση που θα βρεθεί να συνθέσει το καλύτερο ανθρώπινο δυναμικό από όλα τα   κόμματα που διεκδικούν την συγκρότηση κυβέρνησης και από την επιτυχία η αποτυχία αυτής της ενέργειας θα κριθεί   η σοβαρότητα το μέλλον και η αξιοπιστία του. Το Ποτάμι θέλει μια κυβέρνηση με τους φιλελευθέρους της ΝΔ και τους λογικούς του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας αυστηρά βέτο σε ακροδεξιά στοιχεία , πελατειακό σύστημα και οποιαδήποτε έστω αναφορά στο θέμα της εξόδου από το Ευρώ αλλά και την ασφάλεια των καταθέσεων.

Κοντά στον (ευρωπαϊκό) νου κι η γνώση

Το Ποτάμι εκφράζει τους συμπολίτες μας που πάνω απ’ όλα θεωρούν τη χώρα μας αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρωπαϊκής οικογένειας και που επιτέλους θέλουν να δουν Αξιοκρατία και Δικαιοσύνη στον τόπο μας. Αυτή είναι και η πιο συνοπτική απάντηση που μπορεί να δώσει κανείς στην ερώτηση “Γιατί να ψηφίσω το Ποτάμι”.

Δεν θα λειτουργήσουμε ως δεκανίκι της Νέας Δημοκρατίας ή του ΣΥΡΙΖΑ και δεν είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε. Έχουμε σκοπό όμως να βοηθήσουμε για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας, με το σχέδιο και την στρατηγική μας, με θάρρος και γνώση και φυσικά χωρίς να αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη με απανωτές εκλογές. Είμαστε εδώ για να φτιάξουμε ένα μεγάλο πρόγραμμα που θα επουλώνει τις πληγές της κοινωνίας.

Το Ποτάμι είναι διατεθειμένο, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους να αναλάβει τις ευθύνες που θα του αναλογούν μετεκλογικά διότι διανύουμε μία κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο μας. Στόχος μας είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα χωρίς να την γκρεμίσουμε. Δε θα συμπράξουμε εξάλλου σε μια τέτοια κυβέρνηση. Αυτό ονομάζουμε εμείς σταθερότητα. Τα κόμματα πού κυβέρνησαν έχουν ήδη αφήσει πολύ το κομματικό κόστος να μπει πάνω από το συμφέρον της χώρας.

Σχέδιο για τη Χίο χωρίς πολιτικάντικες φιλολογίες

Πέρα όμως από τα μεγάλα εθνικά ζητήματα που θα κληθούμε να διαχειριστούμε μετά τις εκλογές, μεγάλης εξίσου σημασίας είναι αυτά που αφορούν την Χίο μας. Η Χίος είναι τα τελευταία χρόνια ένα ακυβέρνητο καράβι που ταξιδεύει προς άγνωστη κατεύθυνση χωρίς πυξίδα. Κατά την προσωπική μου γνώμη- και το τονίζω αυτό- εκτελείται ηθελημένα ή αθέλητα εδώ και αρκετά χρονιά σχέδιο αποξένωσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου με συγκεκριμένο σκοπό. Αν δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο τότε οι κυβερνώντες οφείλουν να το αποδείξουν και πρέπει να κάνουν για τη Χίο πολλά έστω και με μεγάλη καθυστέρηση!

Η διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ δεν αρκεί για να κρατήσει ζωντανή την παραμεθόριο Χίο. Χρειάζονται γενναία βήματα και στην μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και στην πριμοδότηση των μεταφορικών και άλλα πολλά ,όμως πάνω απ όλα χρειάζεται η δική μας θέληση να προχωρήσουμε μπροστά να αποκτήσουμε επιτέλους πυξίδα και ταυτότητα να καταλάβουμε την δύναμη μας ποιοι είμαστε   και που θέλουμε να πάμε. Κάτι που δεν έχει προσδιοριστεί ποτέ και από κανέναν μέχρι σήμερα Η φτηνή δικαιολογία και η συστηματική σπέκουλα που παίζεται χρόνια τώρα με το θέμα του αεροδρομίου δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια εύκολη λύση στα χέρια των ανίκανων για να δικαιολογείται η ανεπάρκεια όσων διαχειρίστηκαν τα σοβαρά θέματα ανάπτυξης της Χίου τα τελευταία χρόνια. Οι ευθύνες   βαρύνουν εκτός από τις κυβερνήσεις και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς που με τις αστοχίες και την κακοδιαχείριση δεν εκπλήρωσαν το καθήκον τους.

Είναι λοιπόν υποχρεωμένοι οι βουλευτές που θα προκύψουν από τις εκλογές να ασχοληθούν επιτέλους με την εκπόνηση ενός σχεδίου υποχρεώνοντας όλους τους φορείς τοπική αυτοδιοίκηση-επιμελητήριο συλλόγους ξενοδόχων-εμπόρων κ.α να συνεργαστεί μαζί τους για να παραχθούν άμεσα απτά αποτελέσματα. Τέτοια που να κάνουν το νησί μας πλέον ως ελκυστικό προορισμό, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να πετύχουμε και τα επιθυμητά αποτελέσματα που σχετίζονται με το κόστος των μεταφορών, το οποίο αυτή την ώρα είναι απαγορευτικό.

Το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη του νησιού

Να πάρουν θέση οι βουλευτές επιτέλους για την διαχείριση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ που άνοιξε , να κάνουν και οι ίδιοι προτάσεις, να ασχοληθούν με την κακή Παιδεία, τα ναρκωτικά , με το μεταναστευτικό, με τα θανατηφόρα τροχαία και τις αιτίες όλων των προβλημάτων που μας ταλανίζουν. Μονό έτσι θα θωρακιστεί η Χίος από τους μεγάλους κινδύνους.

Αλλαγή παιδείας και νοοτροπίας χρειάζεται όμως και στους κατοίκους της Χίου εκτός από τους πολιτικούς. Να σταματήσουν επιτέλους οι συναλλαγές για τους ψήφους και οι απαιτήσεις με γνώμονα το προσωπικό μας συμφέρον.

Αφού η Χίος δεν μπορεί να έχει επιπλέον αγροτική ή βιομηχανική ανάπτυξη, τα μεγάλα στοιχήματα θα είναι να γίνει η Χίος ένα μεγάλο Ναυτιλιακό Κέντρο και να αναπτυχθεί επιτέλους τουριστικά στο βαθμό που της αναλογεί και θα ενισχυθεί έτσι και ο πρωτογενής τομέας για να ανοίξουν πάλι δουλειές για όλους μας ώστε η οικονομική ευμάρεια να μας φέρει ξανά υπερηφάνεια και εθνική ασφάλεια.

Αυτή τη στιγμή όμως περισσότερο παρά ποτέ, είναι ανάγκη η Ελλάδα να είναι μέρος μιας μεγάλης συμμαχίας για έναν επιπλέον λόγο: γιατί όταν αρχίζει η Ευρώπη να συνειδητοποιεί ότι πρέπει να αλλάξει τη στάση της απέναντι στο νότο, η Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα και πρέπει να ευνοηθεί από αυτές τις καινούργιες αποφάσεις. Γιατί στην Ευρώπη έχουν καταλάβει τα λάθη και συζητούν διορθωτικές αποφάσεις για όλο το νότο.

Οι Έλληνες ψάχνουμε την εναλλακτική λύση μέσα σε αυτό το παλαιοκομματικό πολιτικό σύστημα που αδυνατεί πλέον να δώσει λύσεις και είμαι πεπεισμένος ότι αυτή η διέξοδος είναι το Ποτάμι.