Τον κίνδυνο να κλείσουν τα κέντρα πρόληψης, επισημαίνουν τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ

Το οξύτατο πρόβλημα της καθυστέρησης πληρωμής των εργαζομένων στα κέντρα πρόληψης, μεταξύ δε αυτών και του Κέντρου Πρόληψης Χίου, αλλά και τον κίνδυνο να κλείσουν, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ.

Συγκεκριμένα, τονίζουν ότι η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, με την ανοχή του Υπουργείου Υγείας, ακολουθώντας την πάγια τακτική του, κι έχοντας χάσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας απέναντι στα Κέντρα Πρόληψης και τους εργαζόμενούς τους, κωλυσιεργεί και καθυστερεί να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τις προγραμματικές συμβάσεις που έχει υπογράψει. Αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σ’ αυτά να είναι απλήρωτοι από 1-7 μήνες, τα κέντρα πρόληψης να απειλούνται με λουκέτο καθότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους (ασφαλιστικές εισφορές, ΦΜΥ, ενοίκια, κοκ).

Σημειωτέον, συνεχίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ ότι πριν 1,5 μήνα η δικαιολογία από την πλευρά της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ για τη μη χρηματοδότηση ήταν ότι οι εργαζόμενοι των κέντρων πρόληψης δεν είχαν ενταχθεί στο ενιαίο μισθολόγιο. Έτσι, παρότι κατάφεραν με απροκάλυπτα εκβιαστικό τρόπο να υποχρεώσουν τους εργαζόμενους, παράτυπα, να υπαχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο, και συγκεκριμένα από 1/1/2014, συνεχίζουν με διάφορες γραφειοκρατικές δικαιολογίες και προσπαθώντας να δημιουργήσουν αντιπαλότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ και τους εργαζόμενους των κέντρων πρόληψης, να μην καταβάλλουν τις απαραίτητες για τη λειτουργία των κέντρων πρόληψης οικονομικές ενισχύσεις.

Οι βουλευτές κ.κ. Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης, Σταύρος Τάσσος και η κα Ελένη Γερασιμίδου ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό:

1. Τι μέτρα σκέπτεται να πάρει για να υποχρεωθεί η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να προχωρήσει άμεσα στην ομαλή χρηματοδότηση των κέντρων πρόληψης και στην υπογραφή των 5ετών προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ ΟΚΑΝΑ και κέντρων πρόληψης.

2. Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει προς την κατεύθυνση της επίλυσης του θεσμικού προβλήματος στον τομέα των εξαρτήσεων. Θα προχωρήσει στην δημιουργία του δημοσίου φορέα πρόληψης – θεραπείας – επανένταξης με την υπαγωγή και των κέντρων πρόληψης σε αυτόν ή όπως ανακοίνωσε στην προγραμματική δήλωση θα διατηρήσει τις υπάρχουσες δομές ως έχουν, παρά τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργήσει τόσο στους εργαζόμενους όσο και στους χρήστες των υπηρεσιών.

3. Θα γίνουν νέες προσλήψεις για την κάλυψη των τεράστιων κενών που έχουν δημιουργηθεί και σκοπίμως ανοίγουν την πόρτα στους ιδιώτες.