Τον τσίμπησε μέλισσα στην Σιδηρούντα και παραλίγο να πεθάνει

Οι τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στη Βολισσό και στα άλλα χωριά της Αμανής λίγο έλειψε να κοστίσουν τη ζωή σε 63χρονο συμπολίτη μας, που αποδείχθηκε αλλεργικός στο τσίμπημα μέλισσας .

Αν και ο άνθρωπος σώθηκε την τελευταία στιγμή χάρις στην προνοητικότητα και την ετοιμότητα του μελισσοκόμου κ. Σαράντου Πιτσιλαδή, ο οποίος φρόντισε να του χορηγήσει ενέσεις με αδρεναλίνη και φάρμακο κορτιζόνης, σώζοντας τον από σοβαρότατες επιπλοκές και ενδεχομένως και θάνατο.

Το νέο περιστατικό φέρνει στην επιφάνεια την ανασφάλεια των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής που προεξοφλούν πλέον ως δεδομένες τις ελλείψεις, αλλά και προβληματισμό για το καλό επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας μεταξύ ΕΚΑΒ και Νοσοκομείου Χίου.

«Η κατάσταση του ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη και γιατρός δεν υπήρχε πουθενά στην Αμανή, όπως μας πληροφόρησαν από το ΕΚΑΒ στο οποίο και τηλεφωνήσαμε άμεσα. Ο συγγενής μου, όμως, ήταν θέμα λεπτών να χάσει την ζωή του, ευτυχώς πάντως δύο φορές καταφέραμε να τον επαναφέρουμε. Αν είναι δυνατόν το 2014 κόσμος να πηγαίνει σαν το σκυλί στο αμπέλι λόγω έλλειψης γιατρού», δήλωσε ο μελισσοκόμος.

Πεπεισμένος λοιπόν και ο ίδιος ότι γιατρός δεν υπάρχει του χορήγησε τα φάρμακα που αποδείχτηκαν σωτήρια, ενώ την ίδια ώρα ξεκινούσε το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να παραλάβει τον ασθενή κάτι που έγινε λίγο αργότερα από την Κατάβαση, αφού εκεί στο μεταξύ είχε μεταφερθεί ο ασθενής από την Σιδηρούντα, προκειμένου να κερδίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο .

«Και όμως ήμουν εδώ»

Στις γνωστές, όμως, ελλείψεις των γιατρών έρχεται να προστεθεί και η δυσκολία συντονισμού μεταξύ ΕΚΑΒ και Νοσοκομείου.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο μοναδικός αγροτικός ιατρός που υπηρετεί στη Βολισσό αυτό το διάστημα, ο κ. Ηρακλής Καστής, την συγκεκριμένη ημέρα ο ίδιος εφημέρευε κανονικά.

«Ήμουν εδώ κανονικά στο πλαίσιο του προγράμματος εφημεριών. Χτες, μάλιστα, χρειάστηκε να παρέμβω σε τρία περιστατικά ευτυχώς ελαφρά», δήλωσε ο ίδιος, αγνοώντας τους λόγους που οδήγησαν το ΕΚΑΒ στην λανθασμένη ενημέρωση του μελισσοκόμου.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι εφημερίες του αυτόν το μήνα θα ανέλθουν σε είκοσι, την στιγμή όμως που ο μόνιμος ιατρός εκεί Παντελής Σκούφαλος απουσιάζει σε άδεια.

Παράλληλα, επεσήμανε το κίνδυνο η Βολισσός να παραμείνει χωρίς γιατρό τον Δεκέμβριο, αφού ο ίδιος μεταφέρεται στα Ψαρά από όπου θα φύγει με άδεια ο ιατρός που ήδη υπηρετεί εκεί.

Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Χίου κ. Γιώργος Επιτροπάκης επιφυλάχθηκε να σχολιάσει το περιστατικό, αναγνωρίζοντας -νωστόσο – τόσο την κρισιμότητα του θέματος, όσο και το ζήτημα της μη επαρκούς ενημέρωσης του ΕΚΑΒ. «Είναι απλό και εύκολο φαντάζομαι να λυθεί το θέμα με μια γνωστοποίηση των εφημεριών μας προς το ΕΚΑΒ», περιορίστηκε να δηλώσει, συμπληρώνοντας ότι θα ληφθεί μέριμνα ώστε η Βολισσός να έχει γιατρό και τον Δεκέμβριο, αφού επιστρέφει ο κ. Σκούφαλος που θα καλύπτει και τις εφημερίες.