«Το απαγορευμένο ποδήλατο», σήμερα στο Ομήρειο, από την Κινηματογραφική Λέσχη Χίου

Την κοινωνική ταινία «Το απαγορευμένο ποδήλατο», σε σκηνοθεσία Χαϊφαά Αλ-Μανσούρ, προβάλει η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου, την Παρασκευή και ώρα 8.30 το βράδυ, στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Χίου.

Πρόκειται για έναν σύγχρονο κινηματογραφικό ‘άθλο’ μιας και είναι η πρώτη ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Σαουδική Αραβία και μάλιστα από γυναίκα.

Πρωταγωνιστούν: Γουάαντ Μοχάμεντ, Ρεέμ Αμπντουλάχ, Σουλτάν Αλ Ασάφ.

Η 10χρονη Γουάντζντα είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να αποκτήσει το πράσινο ποδήλατο που λαχταρά. Τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσει όμως είναι πολλά, με σημαντικότερο ότι στη Σαουδική Αραβία θεωρείται ανήθικο για τις γυναίκες να κάνουν ποδήλατο.

Η πρώτη ταινία που γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία, μία χώρα όπου η λειτουργία των κινηματογράφων είναι απαγορευμένη τα τελευταία 30 χρόνια, είναι παραδόξως γυναικεία υπόθεση. Σκηνοθετημένη από γυναίκα και με ηρωίδα ένα μικρό κορίτσι, η ταινία αποδεικνύει ότι όλες οι επαναστάσεις δεν χρειάζονται να είναι βίαιες. Η Αλ-Μανσούρ με ανοιχτό μυαλό και βλέμμα κάνει ένα εκπληκτικό ντεμπούτο περνώντας πλαγίως κοινωνικά μηνύματα, διανθισμένα με χιούμορ και συγκίνηση μετατρέποντας το ποδήλατο σε ένα σύμβολο κοινωνικής αλλαγής. Με έμμεσο αλλά αισθητό τρόπο, ασκεί κριτική στην συντηρητική ισλαμική κοινωνία και κυρίως στη δεινή θέση της γυναίκας σ’ αυτή.

Εξαιρετική η χαρισματική 12χρονη πρωταγωνίστρια, Waad Mohamend κάνει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα, εκφράζοντας το ευαίσθητο θέμα της θέσης της γυναίκας σε μια αυστηρή και απόλυτα ανδροκρατούμενη κοινωνία.