Φόρος τιμής και μνήμης στον υποσμηναγό Στ. Παναγυφτόπουλο

Μέχρι τα… χωρικά ύδατα της εξωτερικής πολιτικής – με αναφορές στην ΑΟΖ – επεξέτεινε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος την ομιλία του, στην εκδήλωση απότισης φόρου τιμής και μνήμης στον υποσμηναγό Στέλιο Παναγυφτόπουλο, που έχασε τη ζωή του πριν 20 χρόνια – στις 7 Νοεμβρίου 1994 – στην παραλία, λίγο πριν την Φάρκαινα.

markos

 

Ο κ. Μάρκος, αφού εξήρε την αυταπάρνηση και τη θυσία του υποσμηναγού, που προτίμησε να ρίξει το αεροπλάνο του στη θάλασσα, για να αποσοβήσει τραγικές συνέπειες από μια πτώση στην κατοικημένη περιοχή, αναφέρθηκε στο δικαίωμα για την υπεράσπιση της ΑΟΖ του Αιγαίου Πελάγους και της ΑΟΖ της Κύπρου.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης τόνισε στην σύντομη ομιλία του ότι ο υποσμηναγός Στ. Παναγυφτόπουλος «πιστός στον όρκο του, έθεσε το συμφέρον του συνόλου, πάνω από την ίδια τη ζωή του. Προτίμησε να χαθεί στα νερά του Αιγαίου, που ετάχθη να υπερασπίζεται, παρά να εγκαταλείψει το αεροσκάφος. Επειδή ακριβώς δεν λησμονήσαμε ούτε στιγμή τη θυσία του, όλα αυτά τα χρόνια, πρέπει να σημειώσω ότι το μεγαλείο της πράξης του έγινε συνώνυμο της αυταπάρνησης και της αυτοθυσίας».

Στην λιτή εκδήλωση παραβρέθηκαν, επίσης, η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, ο δήμαρχος Χίου κ. Μανώλης Βουρνούς, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Παπαδόπουλος, η σύζυγος του υποσμηναγού κα Αγγελική Παναγυφτοπούλου και ο στρατιωτικός διοικητής Χίου κ. Ιωάννης Παπαπροκοπίου.