Χρυσάφι πληρώνει τους λογιστικούς ελέγχους της, η ΔΕΥΑΧ

Ευνοϊκή μεταχείριση του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών εις βάρος των ιδιωτών λογιστών τους και κυρίως των οικονομικών πόρων της ΔΕΥΑΧ καταγγέλλει το Δ.Σ. της δημοτικής επιχείρησης.

Στο στόχαστρό τους μπαίνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και ειδικότερα οι δύο τελευταίοι γενικοί γραμματείς η κα Χριστιάνα Καλογήρου και ο αντικαταστάτης της κ. Σπυρίδων Σπυρίδων, οι οποίοι υποχρεώνουν εδώ και χρόνια την ΔΕΥΑΧ να πληρώνει «χρυσό» τον ετήσιο έλεγχο του ισολογισμού της, αγνοώντας ακόμα και το δημόσιο συμφέρον που υπαγορεύει να γίνεται δεκτή κάθε φορά η χαμηλότερη προσφορά.

Η ιστορία ξεκίνησε όταν πριν τρία χρόνια, όταν η νυν περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Καλογήρου, ερμηνεύοντας – τουλάχιστον διασταλτικά – τον σχετικό νόμο και εν αγνοία της πρώην διοίκησης για τις επιπλέον δυνατότητες, υποχρέωσε με απόφασή της την ΔΕΥΑΧ να προσλάβει ως ελεγκτή ορκωτό λογιστή από το ΣΟΕΛ (Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών Λογιστών), χωρίς η ίδια να ορίσει σαφώς στην σχετική απόφαση και την αμοιβή ως είχε δικαίωμα και υποχρέωση.

Αντίθετα, παρέπεμψε για αυτό το κρίσιμο ζήτημα την απόφαση σε «διαπραγμάτευση» μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία πάντως δεν απέδωσε, αφού η επιλογή λογιστή από το ΣΟΕΛ ήταν μονόδρομος.

Ως εκ τούτου, η ΔΕΥΑΧ υποχρεούται να πληρώνει από τότε σε τακτική βάση 14.000 ευρώ, σε αντίθεση με όλες τις άλλες αντίστοιχου μεγέθους ΔΕΥΑ στην Ελλάδα, που εξασφάλιζαν μικρότερο κόστος για την ίδια υπηρεσία, αφού είχαν το ελεύθερο να διαπραγματευτούν και με ιδιώτες ορκωτούς λογιστές.

«Μια διαδικασία συνηθισμένη, όπως ανακαλύψαμε στην πορεία», σχολίασε ο κ. Μιχάλης Φυτούσης, που ανακίνησε πρώτος το θέμα επί θητείας του στη θέση του προέδρου.

Σύμφωνα δε και με τον κ. Απόστολο Τζιώτη, σημερινό πρόεδρο της ΔΕΥΑΧ, στις διαμαρτυρίες του ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπυρίδων αντί να ακυρώσει την απόφαση της προκατόχου του, φρόντισε απλώς να μειώσει την τιμή στα μισά (στις 7.000 ευρώ),αποδεικνύοντας έτσι με τον πλέον κυνικό τρόπο ότι οι αρμόδιοι της ΔΕΥΑΧ όλα αυτά τα χρόνια «πλήρωναν κερατιάτικα», όπως σχολίασαν χαρακτηριστικά οι σύμβουλοι.

«Και όλα αυτά όταν η ΔΕΥΑΧ έχει εξασφαλίσει προσφορά ύψους μόλις 3.500 ευρώ από ανάλογη εταιρεία», αποκάλυψε ο κ. Τζιώτης, ο οποίος παρόλα αυτά ζήτησε – στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. – και πήρε την έγκριση της δαπάνης των 7.000 ευρώ, ώστε να προχωρήσει άμεσα ο έλεγχος. Σε διαφορετική περίπτωση, υπήρχε ο κίνδυνος των συνεπειών για την ΔΕΥΑΧ, αφού μεταξύ όσων διακυβεύονται είναι και μια ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών της.