Χρυσάφι πληρώσαμε το νερό για την πυρκαγιά της Αμανής

Φωτιές άναψε η μεγάλη… πυρκαγιά της Αμανής (Μελανειός – Άγιος Γάλας – Νενητούρια) στη συνεδρίαση της Δευτέρας στην οικονομική επιτροπή του δήμου Χίου, η οποία εκλήθη να εγκρίνει δαπάνες χρήσης μέσων και διοικητικής υποστήριξης της επιχείρησης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

lamprinoudis 7gdysis epitr

Σύμφωνα με την εισήγηση, τα προς έγκριση ποσά – συνολικά περίπου 7.700 ευρώ – αφορούσαν χρήση ιδιωτικών υδροφόρων, καύσιμα κίνησης και ένα ελάχιστο ποσό 150 ευρώ για γεύματα στους εθελοντές και το προσωπικό που συμμετείχε στην επιχείρηση.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης στην παρέμβασή του τόνισε ότι κανονικά το κόστος αυτό πρέπει να καλυφθεί από την Περιφέρεια, η οποία έχει και την ευθύνη για την Πολιτική Προστασία. Το δε ποσό, εν συνόλω 3.640 ευρώ για τους υδροφορείς, χαρακτήρισε μεγάλο, λέγοντας χαρακτηριστικά «είναι πολλά λεφτά». Δεν είναι σημαντικό, αντέτεινε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Στρατής Γδύσης, ο οποίος (ήμουνα ο ίδιος εκεί, είπε) εξήρε τον συντονισμό και την κινητοποίηση πυροσβεστών, εθελοντών και λοιπού προσωπικού.

Ο κ. Στέλιος Καμπούρης εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης κατήγγειλε, επίσης, ότι οι αναθέσεις έγιναν ακόμα και σε υποψήφιο της παράταξης της σημερινής δημοτικής Αρχής, χωρίς να γίνει πρόσκληση – έστω και ταχύτατη – για την υποβολή κάποιων προσφορών. Ο κ. Γδύσης, καθώς και άλλα μέλη της, αντέτειναν ότι οι επείγουσες συνθήκες δεν επέτρεπαν να γίνει κάτι τέτοιο. Όσο για την ανάθεση σε υποψήφιο, τονίσθηκε ότι δεν μπορούν εξ αυτού του λόγου να αποκλείονται επαγγελματίες από τέτοιες αναθέσεις.

Τελικά, οι δαπάνες – παρ’ όλες τις καταγγελίες και τις επιφυλάξεις – εγκρίθηκαν ομόφωνα από την οικονομική επιτροπή, αλλά το ερώτημα ουσίας ούτε ετέθη και φυσικά ούτε απαντήθηκε. Για την πυρκαγιά στο Μελανειός χρησιμοποιήθηκαν – πέραν των λοιπών μέσων – από τον δήμο Χίου δύο ιδιωτικές υδροφόρες, για τις οποίες δαπανήθηκε το ποσό των 6.640 ευρώ για τρεις ημέρες. Από την Τετάρτη 22 έως την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014. Ενδεχομένως, δεν διευκρινίσθηκε, η μία να έφτασε την Πέμπτη. Δηλαδή, 1.100 ευρώ το «μεροκάματο»!