Όχι απόρρητο δημόσιο σχέδιο ασφάλειας σε ιδιωτική security
Επανέρχεται στο θέμα του security για το λιμάνι της Χίου η Χιακή Συμπολιτεία, μετά την σχετική επί του θέματος – απάντηση στην Χ. Σ. – σημερινή (Τρίτη) ανακοίνωση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Χίου κ. Μιχάλη Μπελέγρη.
Η Χιακή Συμπολιτεία στη ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι το θέμα ξεκίνησε με αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης του Ταμείου και θέτει ζήτημα να σταματήσει η αναπαραγωγή της ίδιας πολιτιής παό τη νέα διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Χιακής Συμπολιτείας έχει ως εξής:
Αντιγράφουμε από την ανακοίνωση-απάντηση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου στη Χιακή Συμπολιτεία: Το σχέδιο ασφαλείας του Λιμένα Χίου είναι «απόρρητο για ευνόητους λόγους». Για ευνόητους, επίσης, λόγους, ένα δημόσιο σχέδιο ασφαλείας θα πρέπει να υλοποιείται από ένα δημόσιο φορέα. Στην προκειμένη περίπτωση το Λιμενικό Σώμα ή το ίδιο το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο. Στην εξασφάλιση-διεκδίκηση αυτού του αυτονόητου αναφέρθηκε η σχετική ανακοίνωση της Χιακής Συμπολιτείας. Δυσκολευόμαστε να βρούμε κάποιον που διαφωνεί με τη θέση μας αυτή. Περιμένουμε λοιπόν την επιβεβαίωση της θέσης αυτής από το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο, τη Δημοτική Αρχή (που καθορίζει τη σύνθεση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου) και τις άλλες δημοτικές παρατάξεις. Ένα και στο χέρι λοιπόν, ας συμφωνήσουμε τώρα όλοι ότι απόρρητα δημόσια σχέδια ασφάλειας δεν πρέπει να υλοποιούνται από ιδιωτικές εταιρείες security.
Ο Νόμος δεν υποχρεώνει
Τι γίνεται όμως όταν ο νόμος επιτρέπει να υλοποιείται ένα απόρρητο σχέδιο ασφάλειας λιμένα από μια ιδιωτική εταιρείας security; Η όλη αλήθεια είναι ότι ο νόμος δεν υποχρεώνει σε κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, η ανάθεση της υλοποίησης του απόρρητου σχεδίου ασφάλειας σε ιδιώτες περιγράφεται στο νόμο ως η «εναλλακτική» δυνατότητα. Ο νόμος επιτρέπει και αυτό που είναι, αυτονοήτως, η καλύτερη λύση: την υλοποίηση από δημόσιο φορέα, εν προκειμένω το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο.
Μεγάλη ευθύνη για το ότι δεν έχει υπάρξει επί μακρόν μέριμνα για να προετοιμασθεί το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο γι’ αυτό, την έχει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Η προηγηθείσα ανακοίνωση της Χιακής Συμπολιτείας δεν χρέωνε στη νέα Δημοτική Αρχή και τον νέο επικεφαλής του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου μια εσφαλμένη πολιτική του παρελθόντος. Διαφωνούσε όμως με την αναπαραγωγή της ίδιας πολιτικής για το ζήτημα αυτό. Και δυστυχώς, δεν ακούσαμε ή διαβάσαμε, μέχρι στιγμής, κάποια δέσμευση του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου ότι θα μεριμνήσει για να αλλάξει η εσφαλμένη πολιτική που κληρονόμησε.
Πολύ απλά λοιπόν: Η Χιακή Συμπολιτεία παρενέβη για να διεκδικήσει το αυτονόητο. Να εφαρμοστεί ο νόμος στην αυτονόητα καλύτερη εκδοχή του. Με το Δημόσιο να αναλαμβάνει την υλοποίηση απόρρητων σχεδίων ασφαλείας.
Τρίτον: Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια περίπτωση παραχώρησης κάποιας δημόσιας υπηρεσίας σε ιδιώτη, ο οποίος όμως πληρώνει την υπηρεσία με δικούς του πόρους στη βάση κάποιου κέρδους που θα αποκομίσει. Εδώ το λογαριασμό (που μπορεί και να ανέβει από τις 63 στις 95 χιλιάδες ευρώ) τον πληρώνει το δημόσιο, εμείς, μέσω του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Δεν υπάρχει επομένως κανένας λόγος αυτός που θα διαθέσει το ποσό, δηλαδή ο Δήμος (διά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου) να δώσει τα δικά του χρήματα σε κάποιον για να βγάλει κέρδος.
Ένας αναβαθμισμένος δήμος σαν κι αυτόν που έχει υποσχεθεί η νέα Δημοτική Αρχή δεν θα έπρεπε να παραχωρεί σε ιδιώτες αυτό που θα μπορούσε να κάνει μόνος του με μικρότερο κόστος (αφού δεν θα υπάρχει και το κέρδος του ιδιοκτήτη της εταιρείας security). Η Χιακή Συμπολιτεία για έναν τέτοιο Δήμο και ένα τέτοιο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο αγωνίζεται. Ελπίζουμε ότι δεν είναι μόνη σε αυτό.
Η Χιακή Συμπολιτεία πρωτοστάτησε στο να αναδειχθεί ότι το ζήτημα δεν έχει μόνο μια «εναλλακτική» λύση αλλά έχει και μια ορθή και και εξίσου (και περισσότερο) σύννομη λύση.
Η Χιακή Συμπολιτεία δεν διαπραγματεύεται το δικαίωμά της σε θετικές για την κοινωνία παρεμβάσεις. Αλλά, ταυτόχρονα, αναγνωρίζει θετικές προσπάθειες άλλων. Η μέχρι σήμερα πλήρης και επαρκής ενημέρωση από το νέο επικεφαλής του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου για μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα (π.χ. εξελίξεις με ΜΠΕ για λιμάνι και ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ) εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και ως τέτοια αξίζει, αυτονόητα, κάθε υποστήριξης.
Θεωρούμε όμως αυτονόητη και την ανάγκη για μια δημόσια τοποθέτησή του (αυτού, του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, της Δημοτικής Αρχής) που θα διεκδικεί να σταματήσει η εσφαλμένη πολιτική της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής στο συγκεκριμένο ζήτημα: δέσμευση για μέριμνα που θα εγγυάται ότι θα αλλάξει η πολιτική υλοποίησης ενός απόρρητο δημοσίου σχεδίου ασφάλειας από ιδιωτική security.