Η φώκια monachus monachus κινδυνεύει, βοηθήστε για την επιβίωσή της

Η MOm – Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της μεσογειακής Φώκιας- προμήθευσε τον Φιλοζωικό Σύλλογο Χίου με έντυπα, τα οποία περιέχουν χρήσιμες συμβουλές για τον τρόπο δράσης σε περίπτωση που κάποιος βρει ζωντανή ή νεκρή μια μεσογειακή φώκια.

Κατ’ αρχήν επιβάλλεται η επικοινωνία με τη MOm στα τηλέφωνα 210 5222888 ή 6942 494471 που λειτουργούν όλο το εικοσιτετράωρο.

Μέσα στο νερό ή σε θαλάσσιες σπηλιές η φώκια είναι ακίνδυνη οπότε μην της επιτεθείτε άδικα. Απομακρυνθείτε αργά χωρίς να την ενοχλήσετε. Συνήθως δεν χρειάζεται περίθαλψη. Εάν την συναντήσετε στη στεριά μείνετε σε απόσταση περίπου 30 μέτρων μακριά της και ειδοποιείστε τη MΟm διότι πιθανόν να χρειάζεται βοήθεια. Μην προσπαθήσετε να την ταΐσετε, μην την βρέξετε και προσπαθήστε να κρατήσετε ανθρώπους και κατοικίδια μακριά της.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης έχουν απομείνει λιγότερες από 600 Monachus monachus παγκοσμίως, οι μισές εκ των οποίων ζουν και αναπαράγονται στις ελληνικές θάλασσες.

Οι κυριότερες απειλές για τη μεσογειακή φώκια είναι η υποβάθμιση των βιοτόπων της, η ηθελημένη θανάτωση της, οι τυχαίες παγιδεύσεις της από αλιευτικά, η μείωση της διαθέσιμης τροφής και η ρύπανση.

Το έντυπο της MΟm για τις ενέργειες που πρέπει να κάνει κανείς εάν συναντήσει σε κάποια παραλία ή στη θάλασσα μία μεσογειακή φώκια μπορείτε να το βρείτε στα τοπικά ιατρεία ζώων.