1.268.000 λίτρα εξοικονόμησαν στις Οινούσσες

Πρωταθλητές στην εξοικονόμηση νερού αναδείχθηκαν οι Αιγνουσιώτες. Με μικρές καθημερινές αλλαγές στην χρήση του πολύτιμου αυτού αγαθού κατάφεραν μέσα σε ένα χρόνο στα πλαίσια της δράσης «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ», που στόχο έχει την προώθηση της εξοικονόμησης νερού σε περιοχές με περιορισμένους υδατικούς πόρους να εξοικονομήσουν 1.268.000 νερού ξεπερνώντας τον στόχοτου 1.000.000.

Το FINISH, σε συνεργασία με το Global Water Partnership – Mediterranean (GWP-Med), επισκέφθηκαν το νησί, προσέφεραν συσκευές εξοικονόμησης νερού σε όλα τα νοικοκυριά, όλα τα τουριστικά καταλύματα και την Ακαδημία Ναυτικών Δοκίμων, ενώ ανέλαβαν και την ανακαίνιση των παροχών νερού στο Μαθητικό Οικοτροφείο. 

Οι κάτοικοι του νησιού, από την πρώτη στιγμή, αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και ευαισθητοποιήθηκαν για την υιοθέτηση νέων συνηθειών, βάζοντας στόχο την εξοικονόμηση 1.000.000 λίτρων νερού σε διάστημα ενός έτους. 

Έναν χρόνο μετά (Ιούλιος 2021 – Ιούνιος 2022), με την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, ο στόχος αυτός ξεπεράστηκε. Οι κάτοικοι των Οινουσσών εξοικονόμησαν 1.268.000 λίτρα νερό προς όφελος του νησιού και απέδειξαν πως οι μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες μπορούν να επιφέρουν μία μεγάλη αλλαγή για το περιβάλλον και τον πλανήτη.

Ο Γιώργος Δανιήλ, δήμαρχος των Οινουσσών, δήλωσε χαρακτηριστικά για την επιτυχία του προγράμματος: «Τα αποτελέσματα της εκστρατείας «Το νερό είναι στα χέρια μας» μας γέμισαν ξεχωριστή χαρά και βαθιά ικανοποίηση. Με τη συνεργασία του FINISH και του GWP-Med, το νησί μας, οι κάτοικοι, οι επιχειρήσεις, οι υπηρεσίες και ο Δήμος μας πετύχαμε να υπερβούμε έναν φιλόδοξο στόχο, να εξοικονομήσουμε μέσα σε ένα έτος 1,28 εκατ. λίτρα νερού. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες στην κατανάλωση νερού και να στηρίξουμε ευοίωνες προοπτικές για τον πλανήτη μας. Ευχαριστούμε θερμά τους χορηγούς για την συνδρομή τους σε αυτήν την πρωτοβουλία»

Το 2022, η πρωτοβουλία ‘’ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ’’ συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της, με τρίτο προορισμό την Ηρωική νήσο των Ψαρών και στόχο εξοικονόμησης τα 1.500.000 λίτρα νερού σε διάστημα ενός έτους!

Επισκεφθείτε το www.toneroeinaistaxeriamas.gr και μάθετε περισσότερα για τη δράση.