111 χρόνια Χίος ελευθέρα – Μήνυμα Δένδια για τα δικαιώματα των νησιών

Η Χίος με μαζική συμμετοχή των πολιτών του νησιού και με λαμπρή παρέλαση μαθητικών τμημάτων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, καθώς και στρατιωτικών τμημάτων τίμησε, το μεσημέρι σήμερα Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, την 111η επέτειο της απελευθέρωσής της από τον οθωμανικό ζυγό.

Είχαν προηγηθεί πανηγυρική δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της Χίου, καθώς και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις για τα 111α ελευθέρια της Χίου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας, ο οποίος παρακολούθησε την δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό της Χίου, κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και παρακολούθησε την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην οδό Δημοκρατίας.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές Χίου κ.κ. Νότης Μηταράκης (Νέα Δημοκρατία) και Σταύρος Μιχαηλίδης (ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Παναγιώτης Δουδωνής, ως εκπρόσωπος του προέδρου του κόμματος κ. Νίκου Ανδρουλάκη, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ. Κώστας Μουτζούρης και ο δήμαρχος Χίου κ. Σταμάτης Κάρμαντζης

Μήνυμα Δένδια για τα δικαιώματα των νησιών δυνάμει του διεθνούς δικαίου

Μετά το πέρας της παρέλασης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε:

«Σήμερα εορτάζουμε μία σημαντική στιγμή στην εθνική μας ιστορία, την επέτειο της απελευθέρωσης της Χίου. Είναι για μένα μεγάλη τιμή και μεγάλη χαρά να εκπροσωπώ την ελληνική κυβέρνηση, αλλά μπορώ να πω και ομόφωνα την ελληνική κοινωνία, σε αυτήν τη μεγάλη επέτειο. Επέτειο που γιορτάζουν και οι ένοπλες δυνάμεις της πατρίδας μας, που μαζί με τα νιάτα της Χίου παρέλασαν προηγουμένως μπροστά μας. 

Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους κατοίκους αυτού του όμορφου νησιού για την απόλυτη πρόθεση στήριξης της Χίου από την ελληνική κυβέρνηση. Και όταν αναφέρομαι στη στήριξη, αναφέρομαι όχι μόνο στην οικονομική στήριξη, αλλά βεβαίως, πρώτιστα και μέγιστα, στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα. Θα μου επιτρέψετε με την ευκαιρία να πω ότι είναι νομικά παράδοξοι, περίεργοι, οι ισχυρισμοί ότι δήθεν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου επικάθηνται επί ασιατικής υφαλοκρηπίδας.

Η Χίος, όπως και όλα τα νησιά μας, έχουν τα δικαιώματα που τους δίνει το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, δηλαδή υφαλοκρηπίδα, αποκλειστική οικονομική ζώνη και χωρικά ύδατα μέχρι 12 μίλια.

θα ήθελα να πω δε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει συνταγματικό καθήκον προάσπισης αυτών των δικαιωμάτων, το οποίο δεν πρόκειται να παραλείψει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. 

Σήμερα γιορτάζουμε και μία άλλη μεγάλη επέτειο, την επέτειο της λήξης του πρώτου παγκοσμίου πολέμου. Και θα μου επιτρέψετε να πω με αυτήν την ευκαιρία ότι και σε αυτόν τον μεγάλο πόλεμο, σε αυτή τη μεγάλη σύρραξη, η Ελλάδα στάθηκε με την πλευρά του δικαίου και με την πλευρά των νικητών. 

Χρόνια πολλά στη Χίο όπου γιορτάζουν οι τρεις προστάτες της Άγιοι! 

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες! 

Να είστε πάντα καλά».