Ο πρωταγωνιστής Παντ. Κοντογιάννης, παρουσιάζει στη Χίο τον «Πρόμαχο»

Υπάρχει νομικός καρπός στην κινηματογραφική ταινία «Πρόμαχος», υπάρχουν αληθινά στοιχεία και επιχειρήματα, που ήταν το αποτέλεσμα της έρευνας που έκανε ο δικηγόρος, πατέρας των σκηνοθετών και τα στοιχεία της χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή της ταινίας.

Το επεσήμανε ο πρωταγωνιστής της ταινίας, συμπατριώτης μας Παντελής Κοντογιάννης, που βρίσκεται στη Χίο και παρουσίασε την ταινία του, σε συνέντευξη Τύπου στο Ομήρειο. Τόνισε ότι ο κινηματογράφος μερικές φορές προηγείται των γεγονότων. Η ιδέα ξεκίνησε το 2011, τα γυρίσματα έγιναν πριν έναν χρόνο και στο διάστημα αυτό έχουν γίνει κάποιες κινήσεις εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας σε ό,τι αφορά και το νομικό μέρος της διεκδίκησης των Μαρμάρων.

Η δραματική ταινία «Πρόμαχος», που αναφέρεται στον αγώνα μιας ομάδας δικηγόρων για την απόδοση δικαιοσύνης και την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρινων γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, θα προβληθεί στις 2 και 3 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Χίου, με τη συνεργασία της Κινηματογραφικής Λέσχης Χίου.

Στην παρουσίαση, που έγινε το πρωί του Σαββάτου, παραβρέθηκαν πλην του συμπατριώτη μας πρωταγωνιστή η πρόεδρος του Ομηρείου κα Εύη Καλκούνη, ο κ. Γιώργος Μαστοράκης από την Κινηματογραφική Λέσχη και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννης Γεωργιάδης.

Τονίσθηκε ιδιαιτέρως η παρουσία «ενός δικού μας ανθρώπου» στην ταινία, που αποτελεί μια μυθοπλασία του αγώνα δύο δικηγόρων για την διεκδίκηση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, ενός αγώνα που ξεκινά με την κατάθεση αγωγής κατά του Βρετανικού Μουσείου στην Αγγλία και η συνέχεια δίνεται στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ένοιωσα δέος στο Μουσείο της Ακρόπολης

Η ταινία, επεσήμανε ο κ. Κοντογιάννης, πληροφορεί τον θεατή για την λεηλασία που συνετελέσθη και για το τι συνεχίζεται έως σήμερα. Οι απλοί Άγγλοι πρόσθεσε είναι με το μέρος μας στην διεκδίκηση των Μαρμάρων, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει η σωστή εκστρατεία για την υπόθεση.

Περιέγραψε το δέος που ένοιωσε στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας στον χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, αφού – όπως είπε – για πρώτη φορά γινόταν κάτι τέτοιο στον συγκεκριμένο χώρο κι έπρεπε με την μέγιστη προσοχή να γίνουν τα πάντα.

Αναφέρθηκε στη συνάντησή του, καθώς και όλων των συντελεστών της ταινίας, με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της ταινίας, αφού και επί των ημερών του ως υπουργού Πολιτισμού άνοιξε το Μουσείο της Ακρόπολης.

Αποκάλυψε, τέλος, την κρυφή του επιθυμία να κάνει μια ταινία για τη Χίο, η οποία έχει μια πλούσια ιστορία. Κάτι έχω στο μυαλό μου, πρόσθεσε.

Η μεγάλη πρεμιέρα της ταινίας «Πρόμαχος» θα γίνει στο Λονδίνο στα τέλη Φεβρουαρίου 2015 και μετά θα προβληθεί στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος δε είναι να προβληθεί την άνοιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

promaxos

 

Ελληνική υπόθεση: Σκηνοθέτες και πρωταγωνιστής

Η ταινία, που αποτελεί συμπαραγωγή Ελλάδας, ΗΠΑ, Αγγλίας και Γαλλίας, είχε επίσημη συμμετοχή στο 55ο φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, καθώς και στο 21ο Greek Film Festival της Μελβούρνης.

Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι των Coerte & John Voorhes, οι οποίοι εκ της μητρός τους έχουν ελληνική καταγωγή και πρωταγωνιστούν Παντελής Κοντογιάννης, Κασσάνδρα Βογιατζή, Γιώργος Χωραφάς, Γιώργος Βογιατζής, Giancarlo Giannini, Michel Byrne, Paul Freeman.

Η διεύθυνση της φωτογραφίας είναι του Πάνου Γκόλφη και η μουσική της Λάουρα Γκίνη. Η διάρκεια της ταινίας είναι 91 λεπτά.

Στην φωτογραφία από την συνέντευξη Τύπου, από αριστερά προς τα δεξιά οι Γιώργος Μαστοράκης, Παντελής Κοντογιάννης, Εύη Καλκούνη και Γιάννης Γεωργιάδης.