2010-2020: Η δύσκολη δεκαετία της Ελλάδας και ο μύθος του Νότη Μηταράκη

Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ το βιβλίο των Βίνι Βολφ και Νίκου Χειλά: 2010-2020: Η δύσκολη δεκαετία της Ελλάδας. Η δίνη του ευρώ, οι προσταγές της τρόικα, η πανδημία στην εκδοτική σειρά ΘΕΜΕΛΙΟ | ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

Δύο μεγάλες κρίσεις σημαδεύουν την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πρώτη, το 2008-2009, είχε οικονομικό χαρακτήρα, που μετεξελίχθηκε το 2015 σε πολιτικό, όταν οι νεοφιλελεύθερες ελίτ, µε επικεφαλής τις γερμανικές, επιχείρησαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και να θέσουν τη χώρα εκτός ευρωζώνης. Η κρίση, που έληξε µε τη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε δεινά και πάθη, τα οποία συνεχίζουν να δηλητηριάζουν την κοινότητα.

Η δεύτερη, που ξέσπασε στις αρχές του 2020, συνδυάζει μια πρωτοφανή οικονομική ύφεση µε την πανδημία του Covid-19. Εν όψει του κινδύνου κατάρρευσης του καπιταλιστικού συστήματος, οι ίδιες ελίτ έσπευσαν να παραδώσουν τα ηνία στο μέχρι τότε περιφρονημένο από αυτές κράτος. Αυτό, βέβαια, µόνο προσωρινά. Τα σχέδια για την επιστροφή στα παλιά μόλις τελειώσει η πανδημία βρίσκονται ήδη έτοιμα στα συρτάρια τους.

Ο Βίνφριντ Βολφ και ο Νίκος Χειλάς θέτουν την πρώτη κρίση, στην οποία παίχτηκε η «ελληνική τραγωδία» του 2010-2020, σε ιστορικό πλαίσιο µε αφετηρία την γερμανική κατοχή του 1941-1944 και εντοπίζουν τη μοιραία ανάμιξη του Βερολίνου στην τραγωδία ως υποβολέα της τρόικα στην «διευθέτηση» του ελληνικού χρέους, καθώς και τις συνέχειες και ασυνέχειες της γερμανικής πολιτικής για την Ελλάδα από τότε μέχρι σήμερα.

Παράλληλα περιγράφουν την επιστροφή των γερμανικών πολυεθνικών στην μεταπολεμική Ελλάδα, η οποία συνοδεύτηκε από την εξαγορά πολιτικών και δημοσίων υπαλλήλων. Η ανάλυσή τους κλείνει µε την καταγραφή των συνεπειών της δεύτερης κρίσης και των λόγων που οδηγούν στη συνεχή παράταση της πανδημίας – στην Ελλάδα και στο σύνολο σχεδόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ερμηνεύουν δε τα γεγονότα από αριστερή «γερμανοελληνική» ματιά.

Το βιβλίο αυτό πρωτογράφτηκε στα γερμανικά τον Φεβρουάριο του 2016 και εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Promedia στην Βιέννη, όπου και πραγματοποίησε δύο εκδόσεις. Η ελληνική μετάφραση καταγράφει τις νεότερες εξελίξεις, διευρύνει την θεματολογία και παίρνει υπόψη τη σχετική ειδησεογραφία μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021.

Ο Βίνφριντ Βολφ είναι δόκτωρ της φιλοσοφίας, πολιτειολόγος και ειδικός σε θέματα οικονομίας και συγκοινωνίας. Ήταν βουλευτής του κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS), του προπομπού του κόμματος Αριστερά (Linke), και εκδίδει το οικονομικό περιοδικό LunaPark21, το αντιμιλιταριστικό έντυπο Zeitung gegen den Krieg και το μαγκαζίνο FaktenCheck: EUROPA.

Ο Νίκος Χειλάς ήταν ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Βιέννη και το Βερολίνο. Από το 1999 έως το 2017 έστελνε επίσης ρεπορτάζ από τον γερμανόφωνο χώρο στην εφημερίδα «Το Βήμα». Συνεργάστηκε µε διάφορα έντυπα στην Αυστρία και την Γερμανία και ήταν συνιδρυτής της περιοδικής έκδοσης FaktenCheck: HELLAS.

Μετάφραση: Νίκος Χειλάς

Ακολουθεί το υποκεφάλαιο (5 σελίδες) για τον Μηταράκη, που προέρχεται από το κεφ.10: Η Παλινόρθωση

mitarakis_mythos.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια