24ωρη απεργία κατά της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας του νοσοκομείου Χίου

Με 24ωρη απεργία, την Δευτέρα 5 Απριλίου 2021, απαντούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του νοσοκομείου Χίου στην απόφαση της διοίκησης να παραδώσει τον συγκεκριμένο τομέα σε ιδιώτη εργολάβο.

Η απεργία καλύπτεται από την ΠΕΟΔΗΝ και το ΣΕΣΝΟΧ (Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου), που καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση την Δευτέρα και ώρα 10.30 το πρωί, στην κεντρική πύλη του νοσοκομείου.

Στην ανακοίνωσή του, την Παρασκευή 2 Απριλίου 2021, το ΣΕΣΝΟΧ αναφέρει τα εξής:

«Το ΣΕΣΝΟΧ αγωνίζεται σε συνθήκες πανδημίας για την υπεράσπιση της υγείας και του δημοσίου χαρακτήρα του νοσοκομείου Χίου.

Η υγεία είναι υπόθεση του λαού!

Καλούμε τώρα, το Εργατικό Κέντρο Χίου, τον Eμπορικό Σύλλογο Χίου, την ΟΕΒΕ και το Eπιμελητήριο Χίου, όλους τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, τους συλλόγους να σταθούν δίπλα στους εργαζόμενους, που είναι υπό απόλυση στην καθαριότητα. Ο τομέας αυτός είναι κρίσιμος στις συνθήκες που είμαστε για την ασφάλεια και την υγιεινή του λαού.

Έχουμε πικρή πείρα από την παράδοση της καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο, που είχε αρνητικές επιπτώσεις για τους ίδιους και τα δικαιώματά τους, ενώ βάζει σε κίνδυνο και τον κρίσιμο αυτό τομέα σήμερα, που τα πράγματα είναι στο κόκκινο. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο και για επιπλέον παράδοση άλλων τομέων του νοσοκομείου σε ιδιωτικά συμφέροντα, γεγονός που θα πληρώσουν και οι Χιώτες και οι Χιώτισσες με ανταποδοτική λογική.

Κάθε εργαζόμενος και εργαζόμενη, πολύ περισσότερο κάθε σωματείο και φορέας εργαζομένων πρέπει να πάρει τις ευθύνες του και να απαιτήσει να μη γίνει καμία ιδιωτικοποίηση στον τομέα της καθαριότητας, να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες με προσλήψεις, μέσα, υποδομές και να αναβαθμιστεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στο νησί.

Καλούμε σε συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Δευτέρας όλους και όλες. Ο αγώνας μας είναι ο δρόμος!

Απαιτούμε :

Να σταματήσει κάθε διαδικασία παράδοσης της καθαριότητας σε εργολαβικά συμφέροντα.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων.

Να μην επανέλθουν οι εργολαβικές εταιρείες.

Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Επανασύσταση όλων των οργανικών θέσεων του nοσοκομείου σε καθαριότητα, σίτιση κ.λπ., που έχουν καταργηθεί».