345 άτομα εξετάστηκαν δωρεάν στις Οινούσσες

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πιλοτική ιατρική αποστολή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Νήσων, η οποία διοργανώθηκε από τις 27 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου στις ακριτικές Οινούσσες. Το εγχείρημα είχε ισχυρή αποδοχή στον τοπικό πληθυσμό, μεγάλη συμμετοχή κι ανταπόκριση από τους κατοίκους όλων των ηλικιών, αλλά κι εξαιρετικά επιτυχή απολογισμό ιατρικών πράξεων από τα ιατρεία και οδοντιατρεία, που λειτούργησαν στο νησί μας.

Εξετάστηκαν συνολικά από τους ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και τους οδοντιάτρους 345 άτομα και διενεργήθηκαν περισσότερες από 600 αθροιστικά ιατρικές πράξεις. Συγκεκριμένα τα ιατρεία εξέτασαν:

Οφθαλμιατρικό: 120 κατοίκους

ΩΡΛαρυγγολογικό: 70 κατοίκους

Καρδιολογικό: 59 κατοίκους

Γυναικολογικό: 41 κατοίκους

Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η πρωτοποριακή λειτουργία της οδοντιατρικής μονάδας με παράλληλη χρήση της τηλεϊατρικής. Το προηγούμενο διάστημα η οδοντιατρική κλινική του «Τζανείου» είχε συλλέξει μέσω ειδικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού τα απαιτούμενα δεδομένα των ασθενών και έτσι με την άφιξή της έπιασε δουλειά. Στην καρέκλα των κινητών μονάδων από το «Χαμόγελο του Παιδιού» «Ασκληπιός Ι&ΙΙ» «κάθισαν» συνολικά 55 άτομα όλων των ηλικιών και πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 250 οδοντιατρικές πράξεις (εξαγωγές, εμφράξεις κ.α.), οι απαραίτητες φθοριώσεις στα παιδιά, ενώ όπου απαιτείτο οι ασθενείς παραπέμφθηκαν σε ορθοδοντικό.

Ο πλούσιος και χρήσιμος απολογισμός, αποτιμώμενος από τις υπηρεσίες του Υπουργείου και της ΥΠΕ, εκκινεί τον επόμενο κύκλο λειτουργίας ενός συστηματικού πλαισίου πρόληψης ειδικότερα για τις νησιωτικές περιοχές.

Απαντώντας σε επιστολή του Δημάρχου Οινουσσών κ. Γεωργίου Δανιήλ μετά το επιτυχές πέρας της αποστολής η αναπλ. Υπουργός Υγείας κα Ειρήνη Αγαπηδάκη ανέφερε ότι «στόχος είναι η διενέργεια όχι απλώς ετησίων αποστολών, αλλά συχνών επισκέψεων Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.ΟΜ.Υ.) στα νησιά καθώς και η παροχή υπηρεσιών τηλεϊατρικής καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους».