«Περσέπολις» στο Αντίβαρο

Το καταπληκτικό φιλμ κινουμένων σχεδίων «Περσέπολις» της Ιρανής Μαριάν Σατραπί, θα προβάλει το “Αντίβαρο” την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, στις 19.30 στο χώρο του (Καλοπλύτου 44).

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών, σε σκηνοθεσία και σενάριο των Vincent ParonnaudMarjane Satrapi.

Στην Τεχεράνη της δεκαετίας του 1970, η μικρή Marjane μεγαλώνει στο τέλος της δυναστείας του Σάχη, παρατηρώντας με τα μεγάλα μάτια της και την αθωότητα του μικρού παιδιού τα κακώς κείμενα της κοινωνίας της.
Μέσα από τα μέλη της οικογένειάς της, σκεπτόμενων ανθρώπων που επιθυμούν την κοινωνικοπολιτική αλλαγή, βιώνει την Ισλαμική Επανάσταση του Χομεϊνί και την ανατροπή του παλιού καθεστώτος. Αρνείται να συμβιβαστεί με τη νέα τάξη πραγμάτων και στην αρχή της εφηβείας της φυγαδεύεται στην Αυστρία για ασφάλεια από τους ίδιους τους γονείς της. Εκεί, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα καλά και τα κακά της ευρωπαϊκής κουλτούρας, μορφώνεται, κινδυνεύει να πεθάνει στο δρόμο και επιστρέφει στο σπίτι της μετά από λίγα χρόνια, πιο συνειδητοποιημένη αλλά και σε βαριά κατάθλιψη, μόνο και μόνο για να αντιμετωπίσει εκ νέου τη στυγνή πραγματικότητα της ισλαμικής Τεχεράνης, μέχρι την επόμενη (και τελευταία μέχρι σήμερα) μετανάστευσή της στο Παρίσι.

Διάρκεια: 95′
Παραγωγή: Ιράν

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια