Α. Μιχαηλίδης: Στάση ευθύνης η συμμόρφωση της εκκλησίας στις οδηγίες για τον κορονοϊό

Την Εκκλησία της Ελλάδος κάλεσε ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης,  να υιοθετήσει στο σύνολό τους τις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας για τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης από τον κορονοϊό, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο αποτελεί μία στάση ευθύνης και, άρα, τελικά, έμπρακτης αγάπης προς τον άνθρωπο.

Ο βουλευτής Χίου και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας τοποθετήθηκε, επισημαίνοντας αρχικά πως αφενός περνάει κάτω από τον πήχη που η ίδια η κυβέρνηση είχε θέσει χαρακτηρίζοντάς το ως «τομή» για τη δημόσια υγεία.

Ειδικότερα, σημείωσε πως το νομοσχέδιο δεν εισηγείται κάποιο νέο, καινοτόμο τρόπο κατάρτισης και υλοποίησης ενός στρατηγικού σχεδίου. Αντιθέτως, υποβαθμίζει το ρόλο μιας σειράς δημόσιων φορέων και καταργεί το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ), χωρίς να τον αντικαθιστά με επαρκή τρόπο.

Τέτοιες επιλογές, σε συνδυασμό με τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της Ν.Δ. για «λιγότερο κράτος» η οποία διαπνέει συγκεκαλυμμένα το νομοσχέδιο, οδηγούν σε ένα «ιδιότυπο υδροκεφαλισμό» στην οργανωτική διάρθρωση της δημόσιας υγείας.

Αυτό το ιδεολογικό στίγμα του νομοσχεδίου εντοπίζεται σε επιλογές όπως η υπέρμετρη έμφαση στο ρόλο εθελοντικών πρωτοβουλιών και ΜΚΟ στο πεδίο της δημόσιας υγείας, κάτι που ενδεχομένως να υποκρύπτει πρόθεση μείωσης της δημόσιας δαπάνης σε ένα κρίσιμο αντικείμενο, η έλλειψη ειδικής αναφοράς σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και η υποβάθμιση του ρόλου που η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας  μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει στην πρόληψη.

Τέτοιες επιλογές, κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης, δεν επιτρέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια