ΑΔΕΔΥ Χίου κατά… κεντρικής ΑΔΕΔΥ, επειδή δεν κήρυξε απεργία στη Χίο

Τα μένεα πνέει το νομαρχιακό τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ κατά της… κεντρικής ΑΔΕΔΥ, επειδή η τελευταία αγνόησε το αίτημα του τμήματος για κήρυξη 24ωρης απεργίας στη Χίο, την προσεχή Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, αλλά ακόμα και την κήρυξη στάσης εργασίας. Την κατηγορεί δε ότι κάνει τώρα ό,τι έκανε στο παρελθόν η ΓΣΕΕ.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του το Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ αναφέρει τα εξής:

Το νομαρχιακό τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ, αποφάσισε ότι απέναντι στην κλιμακούμενη ενιαία επίθεση της κυβέρνησης της Ν.Δ., σε κάθε κλάδο και σε κάθε χώρο εργασίας, είναι ανάγκη να υπάρξει ενιαία απεργιακή απάντηση των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις τραγικά υποστελεχωμένες υπηρεσίες κ.ά.

Παρόλα αυτά η ΑΔΕΔΥ αρνήθηκε να ικανοποιήσει αίτημα του νομαρχιακού τμήματος Χίου της ΑΔΕΔΥ για κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 17 Απρίλη για όλο το Δημόσιο στον νομό Χίου. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι ήταν υποχρεωμένη να το κάνει σύμφωνα με το καταστατικό της ΑΔΕΔΥ και σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των νομαρχιακών τμημάτων. Και για να ισοφαρίσει την απεργοσπασία της ΓΣΕΕ αρνήθηκε και το αίτημά μας για στάση εργασίας στις 17 Απρίλη για όλο το Δημόσιο στον νομό Χίου και ενώ ήδη έχουν πάρει απόφαση για στάση εργασία ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χίου, το Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου και ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Χίου.

Η ΑΔΕΔΥ κάνει ό,τι έκανε η ΓΣΕΕ στην πρόσφατη μεγαλειώδη απεργία, ένα χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη όπου είχε καταψηφίσει και πολεμήσει την εμβληματική απεργία στις 28 Φλεβάρη. Η ΓΣΕΕ παραχώρησε τη θέση της και τον ρόλο της στην ΑΔΕΔΥ ώστε αυτή με τη σειρά της να καταψηφίσει, να υπονομεύσει μια γενική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Η προσπάθεια υπονόμευσης της ενιαίας απεργιακής δράσης, που βλέπουμε να διαδραματίζεται το τελευταίο διάστημα από τις ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τις εκθέτουν ανεπανόρθωτα απέναντι στους εργαζόμενους και όλο το λαό, αφού υπονομεύουν ανοικτά και ξεκάθαρα τη δυνατότητα να υπάρξει κοινή απάντηση των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα στην επίθεση που δέχονται.

Και όλα αυτά σε μια περίοδο που η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη από τη μαζικότατη απεργία στις 28 Φλεβάρη, από τις μεγάλες μάχες που δόθηκαν από τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους βιοπαλαιστές αγρότες και τη νεολαία σε μια σειρά από μέτωπα, από την καθολική απαίτηση του λαού μας να μην συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη.

Καλούμε το γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει έστω και τώρα, στην κήρυξη απεργίας στις 17 Απρίλη, σε συντονισμό με την ΓΣΕΕ, ώστε να δοθεί ενιαία απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, για ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

Καλούμε όλα τα σωματεία του δημόσιου τομέα στο νομό, με αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων και των γενικών τους συνελεύσεων να απαιτήσουν από το γενικό συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, να προχωρήσει έστω και τώρα στην κήρυξη απεργίας στις 17 Απρίλη σε συντονισμό με την ΓΣΕΕ, καθώς και να κηρύξουν στάσεις εργασίας, προκειμένου να διευκολύνουν όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην συγκέντρωση στις 17 Απρίλη στις 11 το πρωί στην πλατεία Βουνακίου.