ΑΔΕΔΥ: Ελλιπή μέτρα για κορονοϊό στην εφορεία αρχαιοτήτων Χίου

Ελλιπή μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στην εφορεία αρχαιοτήτων Χίου, όπου πρόσφατα διαπιστώθηκε κρούσμα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το εκτελεστικό γραφείο του Ν.Τ. Χίου της ΑΔΕΔΥ.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του, την Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2021, αναφέρει τα εξής:

«Πρόσφατα υπήρξε διαπιστωμένο κρούσμα covid19 στα γραφεία της υπηρεσίας της εφορείας αρχαιοτήτων Χίου. Καταγγέλλουμε ότι με ευθύνη της διεύθυνσης, δεν πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγιεινή και την προστασία των υπαλλήλων στην υπηρεσία.

Ενώ επισημαίνονταν σε έγγραφο της διεύθυνσης «το επί συμβάσει προσωπικό καθαριότητας της εφορίας νοσεί με covid19»… και οι ανάγκες των γραφείων όπου κινείται πολυάριθμο προσωπικό και πολίτες είναι αυξημένες ειδικά υπό συνθήκες πανδημίας.

Συγκεκριμένα, δεν προέβη στην απολύμανση των γραφείων αν και ζητήθηκε ενώ δεν πραγματοποιήθηκε κανένα τεστ covid19 σε υπάλληλο των γραφείων.

Τέλος με έγγραφο της διεύθυνσης με βάση τον υπαλληλικό κώδικα  και τα άρθρα 25, 30 ανέθεσε καθήκοντα «εντέλλεσθε», επιβάλλοντας σε μόνιμες εργατοτεχνίτριες που επέβλεπαν εξωτερικές εργασίες να ετεροαπασχοληθούν στην καθαριότητα των γραφείων.

Έστειλε εκδικητικά για πρώτη φορά τρεις εργατοτεχνίτριες μόνες για ανασκαφικές εργασίες σε οικόπεδο σε χωριό, προφανώς για να συνετιστούν και να μην αντιδρούν.

Η χρησιμοποίηση των διάτρητων κυβερνητικών μέτρων για την υγιεινή και την προστασία των εργαζομένων, όπως κόβονται και ράβονται κάθε φορά από τον ΕΟΔΥ και η εφαρμογή των αντεργατικών διατάξεων του αντιδραστικού υπαλληλικού κώδικα για την κάλυψη των αναγκών των υπηρεσιών, από την διεύθυνση είναι καταδικαστέες.

Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων υγιεινής προστασίας και ασφάλειας του συνόλου των υπαλλήλων, καθώς και την κάλυψη των ελλείψεων με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων με βάσει τα αιτήματα των κλαδικών σωματείων (εργατοτεχνίτες καθαριστές, φύλακες)».

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια