Αφαλάτωση στο Κοντάρι, ο στόχος της ΔΕΥΑΧ

Με μεγάλο στόχο την εγκατάσταση μιας νέας μονάδας αφαλάτωσης, στην περιοχή του εργοστασίου της ΔΕΗ, στο Κοντάρι, ψηφίστηκε την Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015, ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα της ΔΕΥΑΧ για το 2016.

Το έργο κόστους 2,5 εκατ. ευρώ θα υδροδοτήσει την ευρύτερη περιοχή του Αγίου Μηνά και πλέον αναμένεται η εκκίνηση του ΕΣΠΑ και το άνοιγμα των συγκεκριμένων κωδικών, ώστε να ενταχθεί, αφού – σύμφωνα και με τις διαβεβαιώσεις του διευθυντή της ΔΕΥΑΧ κ. Πέτρου Καλογεράκη – θεωρείται πλήρες από πλευράς μελετών.

Ένα ακόμα έργο που ξεχωρίζει, είναι η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης σε τμήμα του Κάμπου και πιο συγκεκριμένα από το Βαρβάσι έως και το πρατήριο βενζίνης (πρώην Ατσάλη), καθώς και όλα τα στενά μέχρι και την οδό Χρήστου, στο  αεροδρόμιο.

Το έργο, κόστους άνω των δύο εκατ. ευρώ, έχει ολοκληρωμένες μελέτες και πλήρεις αδειοδοτήσεις. Παράλληλα, προχωρά και η μελέτη για ένα τμήμα στην περιοχή της Αγίας Αναστασίας, στο Φραγκοβούνι, που – ωστόσο – δεν καλύπτει όλη την περιοχή που χρόνια τώρα αποτελεί «αγκάθι» λόγω ιδιαιτεροτήτων τόσο γεωλογικά όσο και από πλευράς αρχαιολογίας.

Συνολικά, ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΧ και πέραν των έργων του ΕΣΠΑ κυμαίνεται στα 5,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή αισθητά μειωμένος σε σχέση με πέρυσι, όταν είχε ανέλθει στα 6,1 εκατ. ευρώ,  αφού σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη συνεδρίαση του Δ.Σ. τα έσοδα πέρυσι ήταν μειωμένα σε σχέση με τα προσδοκώμενα, ενώ αυξημένα φέτος είναι τα έξοδα ηλεκτρικού ρεύματος λόγω του ξεκαθαρίσματος που έγινε μεταξύ δήμου Χίου και ΔΕΥΑΧ σε αρκετές παροχές που μέχρι σήμερα πλήρωνε ο πρώτος.

Φωτό από μονάδα αφαλάτωσης Σύρου