Αίτημα στον Χαρδαλιά για κήρυξη της Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – Κλειστά τα σχολεία την Δευτέρα

Αίτημα για κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τον σεισμό της Παρασκευής 30 Οκτωβρίου 2020, υποβλήθηκε αργά το βράδυ της ίδιας μέρας από τον Δήμο Χίου και την Περιφέρεια μετά τη συνεδρίαση του αρμοδίου συντονιστικού οργάνου κι αφού διαπιστώθηκε το μέγεθος των ζημιών και κυρίως οι επιπτώσεις τους.

Από τη “φούρια” των αρμοδίων βέβαια στο σχετικό δελτίο τύπου εκ παραδρομής προφανώς αναφέρεται ότι “Κηρύχθηκε η Χίος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης” κάτι για το οποίο είναι αναρμόδιοι όλοι οι συμμετέχοντες στο Συντονιστικό Όργανο.

Το αίτημα για την κήρυξη ή όχι του νησιού σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μεταβιβάστηκε στον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μουτζούρη και από εκεί στον προϊστάμενο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας,  κ. Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος και θα αποφασίσει ως ο μόνος αρμόδιος για το αν θα κηρυχθεί ή όχι το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Μέχρι τότε συνεχίζονται οι έλεγχοι και σήμερα Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020, σε δημόσια κτίρια και σχολεία. Για τον λόγο αυτό τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 2 και ίσως και την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020.

Όπως αποφασίστηκε και αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσαν από κοινού δήμος και περιφέρεια:

  1. Να κηρυχτεί ο Δήμος Χίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των εκτεταμένων ζημιών στα δίκτυα υποδομών, σε οικίες, σε ναούς, στα δίκτυα ύδρευσης και σε λιμενικές εγκαταστάσεις του νησιού.
  2. Όλες οι σχολικές μονάδες του νησιού (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια -ημερήσια και εσπερινά-, σχολές, δημόσιες και ιδιωτικές, Πανεπιστημιακά ιδρύματα κτλ.) θα παραμείνουν κλειστές μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι από Πολιτικούς Μηχανικούς του Δήμου, της Περιφέρειας και του ΤΕΕ Χίου.

Οι πληγέντες από το σεισμό (επιχειρήσεις, αγρότες, ιδιώτες, ιδιωτικές οικίες) μπορούν από τη Δευτέρα 02/11/2020 να παραλαμβάνουν την ειδική αίτηση αποζημίωσης από το γραφείο πρωτοκόλλου του Δήμου Χίου (επί της οδού Δημοκρατίας 2, ισόγειο κεντρικού δημαρχείο), είτε να την αναζητούν ηλεκτρονικά από τη σελίδα του Δήμου Χίου.

Συστήνουμε στους δημότες να επιδείξουν ψυχραιμία γιατί πιθανότατα να ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

  • Τα σπίτια / κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές από τον σεισμό πρέπει να ελεγχθούν από μηχανικό πριν να χρησιμοποιηθούν ξανά κατόπιν εγκρίσεώς του. Δεν πρέπει να μείνει κανένας μέσα σε κτίριο / οικία που έχει υποστεί βλάβη.
  • Οι οδηγοί των οχημάτων πρέπει να αποφεύγουν τους στενούς δρόμους.
  • Οι οδηγοί και οι πεζοί καλό είναι να αποφεύγουν να κινούνται σε παραλίες.
  • Οι μετακινήσεις πρέπει να περιοριστούν, τουλάχιστον για το επόμενο 24ωρο.

Στα πλαίσια περιορισμού της εξάπλωσης του COVID 19 να αποφεύγεται ο συνωστισμός στους χώρους καταφυγής (στα πάρκα και τις πλατείες).

Στο site του Δήμου Χίου μπορείτε να ενημερώνεστε για οδηγίες σε περίπτωση σεισμού (https://www.chios.gov.gr/dimotes/prostasia-tou-politi#seismoi) και για τους χώρους καταφυγής σε περίπτωση νέου σεισμού.

 

Σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών καλείτε στο 100 την Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου ή το 199 την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χίου.

 

 

- Advertisement -

- Advertisement -

Σχόλια